Linkuri accesibilitate

Noua scrisoare a lui Ponta nu a ajuns la Bruxelles...


UE se abține deocamdată să comenteze rezultatele referendumului din România.


Noua scrisoare a premierului Victor Ponta, despre care acesta spune cã a fost trimisã ieri sau alataieri la Bruxelles, continand toate asigurãrile cã guvernul de la Bucuresti va respecta decizia Curtii Constitutionale pare sã se fi pierdut în eter.

Purtãtorul de cuvânt al Comisiei Europene Frédéric Vincent a declarat astãzi ca o asemenea scrisoare, daca existã, nu a ajuns la destinatie :
„Nu am cunostinta de nicio scrisoare care sa ne fi parvenit din Bucuresti saptamana aceasta. In privinta referendumului, asteptãm confirmarea rezultatelor de catre Curtea Constitutionala a României.“
Comisia Europeanã nu s-a manifestat încã oficial în chestiunea referendumului din România. Pînã acum, singurul Comisar
Viviane Reding
Viviane Reding
European care s-a exprimat în mod deschis si fãrã menajamente a fost Viviane Reding, responsabila cu justitia si vice-presedintã a comisiei, care a formulat în douã rânduri îngrijorarea întregului executiv european.


Cit despre eventualitatea unui mesaj al Comisiei Europene in directia partidelor politice din România, purtatorul de cuvant Frédéric Vincent a fost astazi foarte rezervat:
„Mesajul nostru catre partidele politice din România e acelasi de mai multe saptamani incoace: sã respecte regulile constitutionale si noi asteptam ca Curtea Constitutionala sa-si ia decizia finala in maniera cea mai seninã posibilã.“
Prudenta oficialilor Comisiei - din care majoritatea se aflã deja plecati în vacantã de varã -, se explicã în primul rînd prin faptul ca nu au mai fost confruntati pînã acum cu o asemenea situatie venind din partea unui stat membru în UE. Pînã si raspunsul lui Ponta si al guvernului român la lista celor 11 exigente formulate personal de presedintele Comisie Europene José Manuel Barroso a fost evaziv si formal.
Oficialii europeni refuzã sã comenteze si continutul trecutei scrisori a lui Ponta, cea venitna ca raspuns la „lista lui Barroso“, insa Viviane Reding a fost foarte directã sãptãmãna trecutã: „Incã mai asteptãm rãspunsul la acea scrisoare.“
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Politigraf

XS
SM
MD
LG