Linkuri accesibilitate

O ladă mare de gunoi, în niciun caz o ţară democratică, europeană” (Timpul)


Un experiment organizat de Centrul Naţional al Romilor (Adevărul).


Cotidianul „Adevărul” scrie despre un experiment organizat de Centrul Naţional al Romilor, cu participarea unui reporter al Centrului de Investigaţii Jurnalistice, care a arătat că cei mai mulţi angajatori nu sunt dispuşi să accepte romi, chiar dacă aceştia au aceleaşi date indicate în CV ca şi reprezentanţii altor etnii. Perechi formate din tineri cu o calificare, vârstă şi studii similare au aplicat pentru aceeaşi funcţie vacantă. De cele mai multe ori, persoana de etnie romă a fost refuzată politicos, chiar dacă nu s-a invocat direct motivul apartenenţei etnice. Centrul Naţional al Romilor susţine că rata şomajului printre romi este cu 50% mai mare decât media pe ţară.

Editorialistul Nicolae Negru de la „Jurnal de Chisinau” constată că întâlnirile secrete dintre Filat şi Şevciuk, organizate de diplomaţia germană, sunt semnale că se pregăteşte ceva extraordinar. Şi planificata vizită a cancelarului Angela Merkel la Chişinău, care seamănă cu gestul unei naşe care, în sfârşit, a hotărât să-şi cunoască finii, ar putea să aducă noi surprize în abordarea conflictului.

Tot pentru „Jurnal de Chisinau”, comentatorul politic Oazu Nantoi opinează că în R. Moldova, pe lângă multe deficienţe ale organismului statal, există mari probleme legate de autonomia locală. După URSS, s-au moştenit raioanele sovietice, ulterior a apărut legea cu privire la reformă, judeţele şi municipiile. Aceste structuri n-au funcţionat niciun mandat. În 2001, au venit comuniştii la guvernare cu intenţia de a lichida judeţele, astfel, în 2003, s-a revenit la raioanele de sorginte sovietică. „Acum, noi mergem ţanţoş spre Europa, dar iarăşi nu se conturează nicio reformă administrativ-teritorială bazată pe distribuirea raţională a competenţelor şi responsabilităţilor, între diferite nivele de putere”, afirmă Nantoi.

Şi, în fine, Marin Basarab notează în „Timpul” că de la un timp încoace în R. Moldova se observă o mizerie inimaginabilă. Începând cu cele mai părăsite sate şi terminând cu capitala, peste tot se poate da de mormane de pungi cu gunoi, uzine părăsite şi lăsate în paragină poluantă, păduri pline de mizerie, acoperite de tone de deşeuri ş.a.m.d. Mai toate spaţiile verzi sunt pline de pachete, pungi, ambalaje, sticle şi veselă din plastic. Ai impresia că moldovenii s-au săturat de acest pământ şi au decis că după ei poate să vină măcar şi apocalipsa. „Cred că ar trebui să ne întrebăm: ce fel de ţară vom lăsa după noi? S-ar putea să fie doar o ladă mare de gunoi, în niciun caz o ţară democratică, europeană”, crede autorul.
XS
SM
MD
LG