Linkuri accesibilitate

Altercațiile de la Bălți provoacă noi tensiuni politice la Chișinău


La ultima aniversare a Marii Uniri din 27 martie 1918, Chişinău.
La ultima aniversare a Marii Uniri din 27 martie 1918, Chişinău.

PCRM îşi declină responsabilitatea pentru violenţe.

Duminică încă un marș al unioniștilor a fost contracarat de partizanii statalității. După Chișinău și Cahul scena s-a repetat ieri la Bălți într-o atmosferă și mai tensionată. După incidentele de la sfârșitul săptămânii disputa politică s-a întețit, cele două tabere învinuindu-se reciproc ba de batjocorirea democrației, ba de distrugerea statului moldovenesc. Detalii are Alla Ceapai.

După evenimentele de la Bălţi au fost intentate două dosare penale – o persoană este cercetată pentru că ar fi aruncat o piatră care a ajuns exact în capul unei ziariste de la Chişinău, alteia i se incriminează agresarea unui poliţist. În timp ce organele de forţă acumulează probe pentru a identifica şi alte persoane vinovate de altercaţii şi tensiuni, persoanele care au avut de suferit solicită să fie cît mai grabnic traşi la răspundere liderii partidelor şi mişcărilor care au organizat anti-marşul care a zădărnicit acţiunea stradală autorizată. Asta am aflat de la Iulia Modiga şefa serviciului de presă a platformei „Acţinea 2012”:

„Acum la Bălţi s-au solidarizat mai multe forţe pro-ruseşti, mai multe forţe comuniste. Practic Bălţiul este cunoscut drept leagănul comunismului în Republica Moldova şi era o chestiune de orgoliu ca ei să se strîngă atît de mulţi şi să ne alunge de acolo. Din momentul în care noi am început să mărşăluim, noi am fost înconjuraţi. Poliţiştii efectiv nu au făcut cordoane, au fost un număr redus de poliţişti şi nu i-au putut opri. Nu au putut opri să arunce cu pietre, cu roşii, cu ouă, cu sticle, cu petarde. Noi vom adresa plîngeri la Ministerul de Interne şi vom cere ceea ce am solicitat şi ieri pe străzile Bălţiului, respectarea adoptatei legi care interzice folosirea simbolurilor comuniste şi scoaterea în afara legii a PCRM care încurajează manifestaţiile acestea violente.”

Deşi se află printre organizatorii anti-marşului îndreptat împotriva unioniştilor, reprezentanţii PCRM-ului, în frunte cu Mark Tkaciuk, condamnă şi ei violenţele care s-au declanşat, declinându-și responsabilitatea pentru acestea, spune Mark Tkaciuk:

„Tot ce a anticipat evenimentele din 5 august indică la o provocare informaţională, la o pregătire a opiniei publice. Noi considerăm că se pregăteau acţiuni violente, consecinţele cărora urmau să cadă pe umerii Partidului Comuniştilor. În acest sens, un rol activ l-au avut anumite grupări a aşa-ziselor forţe radicale de stânga a unor politicieni numele cărora nu vreau să le pronunţ. Ei s-au purtat agresiv şi au provocat. PCRM s-a distanţat de aceste acte violente. Noi am apărat obiectele care ar fi putut fi vandalizate, aşa cum anunţase anterior Acţiunea 2012 că vor arde simbolica comunistă, etc. Rolul nostru era să le apărăm. Dar totuşi noi condamnăm aceste acte violente, de care se fac responsabile şi autorităţile în mare parte.”

Procurorul de la Bălţi Viorel Tureac spune că organele de ordine municipale investighează toate imaginile vizuale pentru a identifica şi sancţiona făptaşii care au dus la dezordinea în masă. Vor fi traşi la răspundere, spune procurorul, şi liderii formaţiunilor care nu şi-au respectat promisiunea de a face un anti-protest paşnic. Însă una din priorităţile procuraturii de la Bălţi este de a se expune asupra legalităţii deciziei autorităţilor locale de a autoriza în aceeaşi zi, două proteste conflictuale, prin definiţie, spune Viorel Tureac:


„Trebuia să nu fie permis, dar să fie făcut tot posibilul ca aceste manifestaţii să se petreacă în zile diferite pentru a evita o asemenea situaţie. Şi iată pe mine mă interesează anume acest moment, de ce am ajuns în ziua cînd, am putut să presupunem asta cu o săptămână în urmă, sau cînd li s-a dat acordul, permisul la toţi să participe. Ştiind că o să participe comuniştii, unioniştii, Garda tânără, Partidul Socialiştilor şi toţi pledând în unele şi aceleaşi probleme diferit categoric. Deci cred că era cazul de luat o hotărâre prin care să le dăm posibilitate să-şi exprime fiecare voinţa, dar în zile diferite.”

În ce măsură autorităţile de la Bălţi sunt pregătite să-şi asume responsabilitatea pentru consecinţele acestor manifestaţii l-am întrebat pe Vladimir Miţu, consilier municipal din partea PLDM:

„Autorităţile poartă vina mare de blocare, de instigare, de chemare chiar de dimineaţă zilei de ieri şi cu cîteva zile înainte pe site-ul, de exemplu, al ziarul Gazeta care este afiliat politic PCRM, deja erau chemaţi cetăţenii la un front comun împotriva acestui marş. Dar primăria într-adevăr chiar susținând acest protest împotriva unioniştilor a creat această tensiune şi destabilizare. Eu sunt conştient de acest lucru.”

Mai mulţi analişti politici opinează că şi organizatorii protestului unionist poartă o parte din vină pentru că ar fi provocat forţele pro-comuniste de la Bălţi şi că în condiţii de instabilitate social-politică, oricât de inofensive ar părea aceste marşuri, ele riscă să declanşeze confruntări greu de stăvilit.
Previous Next

XS
SM
MD
LG