Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: vrem un sistem de pensii echitabil


Partidul Ddemocrat propune o nouă modalitate de indexare a pensiilor.


Europa Liberă: ,,Domnule președinte Lupu, Partidul Democrat, partidul pe care îl conduceți, a anunțat că va cere Parlamentului să voteze în sesiunea de toamnă o lege, care ar face mai echitabilă indexarea anuală a pensiilor și care i-ar favoriza pe cei cu pensii mici. Sistemul actual de indexare în procente face ca celor cu pensii mari să li se adauge anual câteva sute de lei, iar celor cu pensii mici doar câteva zeci de lei. Este de unde? Este cum? Este voință politică?

Marian Lupu: ,,Este un proiect la care am lucrat responsabil și profesional aproape 2 ani de zile. Personal am examinat necesitatea schimbării acestui sistem și am solicitat colegii noștri, experții, pentru a identifica un model fezabil, un model realist, un model care s-ar baza și pe disponibilitatea financiară în bugetul țării, bugetul de stat și cel de asigurări sociale, cât și un model care ar duce la combaterea sărăciei, ar duce la asigurarea unei echități sociale, pe care în contextul modelului existent care
Este un model ce ar duce la combaterea sărăciei, la asigurarea unei echităţi sociale...


funcționează în țara noastră în jur de 10 ani de zile categoric nu am avut. Iată că acest model a fost identificat și în luna aprilie Partidul Democrat a înregistrat un asemenea proiect. El a fost trimis pentru avizare conform cadrului legal stabilit. Suntem în așteptarea avizului Guvernului la acest subiect.

Este un moment principial nu doar pentru Partidul Democrat. Este un moment principial pentru o reformă a sistemului de pensionare. Altă cale de a schimba starea de lucruri în acest sistem noi nu avem. Mă aștept la o poziție responsabilă din partea tuturor colegilor noștri din Executiv, cât și din Parlament ca să votăm solidar această lege înainte de votul la legea bugetului pe anul viitor și înainte de a vota legea bugetului de asigurări sociale fiindcă, înțelegeți bine, ele sunt foarte strâns legate între ele.

Marian Lupu
Marian Lupu
De aceea este atât de principial pentru noi, fiindcă acest model va permite o indexare mai înaltă a pensiilor care sunt sub minimul de existență, de 1.500 de lei astăzi. Va permite lumea care primește aceste pensii mici cu ritmuri și cu șanse mai mari să iasă din zona de sărăcie absolută. Pe de altă parte să mai diminuăm din ritmurile de creștere a pensiilor celor care au pensii suficient de înalte. Fiindcă această abordare ține de responsabilitatea socială, ține de conceptul și responsabilitatea noastră pentru asigurarea unei dreptăți sociale în Republica Moldova.

La Guvern, unele ministere au dat avize pozitive, alte ministere au venit cu avize negative. Îmi exprim speranța că avizul cel oficial al Guvernului va fi unul în favoarea acestui proiect de lege.

Să nu fie pentru nimeni cu supărare însă, o declar deja astăzi: votul pentru un
O declar deja astăzi: votul pentru acest proiect este precondiţia de bază pentru votul PD a legii bugetului pentru anul viitor şi a altor bugete...


asemenea proiect este precondiția de bază pentru votul Partidului Democrat a legii bugetului pentru anul viitor și a altor bugete. Eu înțeleg că oamenii ar putea să vină și cu o anumită, nu că invidie, dar știți cum se întâmplă pe la noi uneori – de ce alții și nu noi, s-ar putea această poziție să se încerce să fie justificată prin tot felul de argumente.

Da, acest proiect solicită sume suplimentare de bani atât de la bugetul de stat, cât și de la bugetul de asigurări sociale. Însă un asemenea model și o asemenea structurare este imperativă. Știți, dacă administrarea fiscală o să muncească așa cum trebuie să muncească, dacă cei din serviciile vamale vor munci așa cum trebuie să muncească, vor fi acumulate venituri necesare la bugetul de stat, vor fi diminuate la maxim evaziunea fiscală, corupția în domeniu și multe alte fenomene negative, vor fi banii necesari pentru realizarea acestui proiect, și nu doar a acestui proiect.

Iată de ce adoptarea acestui proiect și angajamentul social ferm al nostru, al tuturor, atât al Parlamentului cât și al Guvernului poate fi un factor important de influență a eficienții activității organelor fiscale, organelor vamale a tuturor celor care trebuie să asigure acumularea acestor bugete.

Vrem eficiență și rezultate de la aceste organe? Asta înseamnă că trebuie să stabilim sarcini ambițioase. Nu stabilim aceste sarcini – este foarte posibil ca responsabilii din acest domeniu nu-și vor schimba nici atitudinea și situația la fel nu se va schimba și, nu dea Domnul, noi an de an vom merge cu rectificări la buget și o să tăiem și din venituri, o să tăiem și din cheltuieli. Asta nu este calea corectă. Deci, noi ne ambiționăm pe calea acestui proiect, la fel, să influențăm starea de lucruri în domeniul de acumulări de venituri la buget.”

Europa Liberă: Adevărata reformă în organele de drept ca să se combată această corupție, despre care atât de mult se vorbește, când începe? Și cum începe?

Marian Lupu: ,,Ea deja a început. Odată cu aprobarea la începutul anului de către Parlament a programului de acțiuni pentru punerea în aplicare a Strategiei de reformă a sistemului justiției, iar aici este vorba și de sistemul judecătoresc, și de reforma CCEC-ului și de transformarea acestuia în CNA, este vorba și de reforma poliției la care se lucrează și colegii sunt pe ultima sută de metri.

Un șir întreg de acțiuni vor veni cu efecte imediate. Alte acțiuni vor veni pe termen mediu, fiindcă nu este vorba de fenomene simple. Noi vorbim de fenomene complexe, care nu au putut să fie reformate 20 de ani de independență a Republicii Moldova. Reamintesc: Strategia de reformare a sistemului justiției este un document planificat pe patru ani de zile și cu un important suport financiar din partea Uniunii Europene și al altor donatori.

Însă dacă e să vorbesc de segmentul de combatere a corupției în rândurile persoanelor de demnitate publică, conducători, deputați, miniștri, funcționari publici – odată cu punerea în funcție a Comisiei Naționale de Integritate aceasta ar putea să dea rezultate chiar mai rapide.”

Vezi comentarii (6)

Acest forum a fost închis
Previous Next

XS
SM
MD
LG