Linkuri accesibilitate

Majorarea impozitelor – un băţ cu două capete


Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: Impozitul unic în agricultură îi va scăpa pe fermieri de firmele căpuşă.


Iurie Gotişan: Sigur că politica fiscală pentru 2013 diferă relativ semnificativ faţă de cea pentru anul curent sau şi mai mult faţă de anii precedenţi. În linii mari s-a umblat mai mult pe dimensiunea de taxe şi impozite, în special pe cele indirecte, adică s-au majorat. Iar dacă e să descindem mai în detalii, atunci proiectul de lege respectiv prevede printre altele majorarea TVA la zahăr pînă la 20% faţă de 8% cît este în prezent, majorarea TVA la gazele naturale de la 6 la 8%, majorarea TVA pentru producţia agricolă de pînă la 20%, însă cu o restituire de 12%. Din cîte se cunoaşte mai sînt şi acele aspecte care prevăd impozitarea sau evaluarea indirectă a veniturilor. Cît priveşte cotele de impozitare pentru persoanele fizice - au rămas aceleaşi, ba mai mult s-au majorat cotele de scutiri persoanele, ceea ce este cred eu un lucru bun.

Europa Liberă: Pe de altă parte, oamenii de afaceri spun că îşi revin cu greu după ce criza economică le-a şubrezit businessul. Creşterea impozitelor nu reprezintă o povară şi mai greu de suportat pentru ei?

Iurie Gotişan: Bine, aici avem situaţia băţului cu două capete. Pe de o parte această austeritate fiscală loveşte în agenţii economici, pe unde mai pui că după cum aţi şi menţionat conjunctura este deloc bună pentru mediul de afaceri, mai ales ţinînd cont de faptul că activitatea economică pentru mai multe domenii menţionate s-a restrîns destul de puternic, or majorarea de taxe şi impozite nu face bine şi o bună parte ar putea recurge la evaziuni sau activa la negru. Pe de altă parte, ar trebui să intrăm şi în “haina” guvernului sau autorităţilor care urmăresc creşterea sau cel puţin acumularea resurselor planificate la buget, iar asta nu este un lucru deloc rău, avînd în vedere tot statul trebuie să mai facă faţă obligaţiunilor sociale, să achite pensiile şi salariile bugetarilor, să dezvolte proiecte de infrastructură s.a.m.d.

Europa Liberă: Politica bugetar fiscală pentru anul viitor prevede şi majorarea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice tari. Care ar fi eficienţa acestor măsuri?

Iurie Gotişan: Adevărat, domeniile care le-am menţionat mai sus ar fi unele din cele mai sensibile şi care fără îndoială vor afecta pe fiecare adică noi consumatorii. Bineînţeles că şi astea din urmă, adică majorarea accizelor la tutun şi băuturi tari vor afecta consumatorii, însă în acelaşi rînd să presupunem că poate îi va educa la un mod mai sănătos de viaţă în cele din urmă. Aceste majorări ar fi destinate într-un final combaterii consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice tari. Or şi veniturile estimate la buget urmare implementării acestor prevederi în 2013 sînt destul de consistente, la peste 200 milioane de lei. În general, potrivit estimărilor propuse în acest proiect de lege la buget vor fi acumulate venituri de peste jumătate de miliard de lei.

Europa Liberă: Dle Gotişan, unele prevederi din politica bugetar fiscală pentru anul viitor a stârnit mai ales nemulţumirea producătorilor agricoli. Mă refer la decizia de a introduce o cotă unică TVA la produsele agricole, de 20 la sută. Fermierii susţin că această măsură îi va aduce în pragul falimentului. Sunt motivate temerile producătorilor agricoli?

Iurie Gotişan: Înţeleg bine nemulţumirile agricultorilor, însă sunt sigur că prevederile legislative de majorare a TVA în agricultură de pînă la 20% vor avea efectul scontat, aşa după cum a şi menţionat ministrul finanţelor, de a elimina sau apăra agricultorii de firmele căpuşe sau intermediari profitori. Cît nu s-ar părea de straniu, dar agricultura este cel mai nefiscalizat sector din economie, chiar dacă acesta nu are o contribuţie prea mare la valoarea adăugată economică sau în PIB (în jur de 10%). Mai mult, 12% din TVA-ul perceput va fi restituit, bineînţeles în cazul în care agenţii economici vor putea face dovada tranzacţiilor realizate. Principalul avantaj este însa că toate gospodăriile agricole vor fi puse în condiţii egale şi vor plăti aceeaşi taxă, ceea ce va duce la eliminarea evaziunii fiscale.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG