Linkuri accesibilitate

Madonna pledează pentru Pussy Riot


Madonna la Moscova
Madonna la Moscova

Madonna: „Trebuie să avem dreptul să ne exprimăm opiniile și să fim tratați și după asta ca ființe umane”.


Starul american Madonna a cerut marți în concertul său de la Moscova eliberarea din închisoare a celor trei fete din grupul Pussy Riot, judecate pentru huliganism și insultarea ortodocșilor. Fanii cântăreței în vârstă de 54 de ani s-au obișnuit deja s-o audă exprimându-și opiniile pe teme politice acute în țările unde se află în turneu. Aseară, la Moscova, Madonna a spus că dorește ca oamenii din lumea întreagă să se poată exprima liber, fără teama de a fi pedepsiți de guvernele lor. Alexandru Eftode prezintă în rezumat discursul Madonnei.

Publicul de la Moscova a aclamat-o pe Madonna, care a vorbit preț de câteva minute despre libertatea de expresie și protestul fetelor de la Pussy Riot. Starul muzicii pop a spus că este recunoscătoare și norocoasă că vine dintr-o țară, America, unde ești liber să-ți exprim punctul de vedere. „Ca artistă, femeie, ființă umană am dreptul să-mi exprim punctul de vedere, chiar dacă alții nu mi-l împărtășesc. Chiar dacă guvernul nu este de aceeași părere cu mine, eu am dreptul să mi-o exprim”. „Visul și rugăciunile mele sunt pentru ca oamenii din lumea întreagă să aibă acest drept”. „Aceasta este democrația”, a mai spus Madonna. „Trebuie să avem dreptul să ne exprimăm opiniile și să fim tratați și după asta ca ființe umane”.



Având inscripționate pe spate versurile unui cântec al Pussy Riot, Madonna și-a ținut discursul în ajunul ultimei zi a procesului la tribunalul de sector Hamovnicheski de la Moscova, care le judecă pe cele trei membre ale grupului. Ele au fost arestate în martie pentru protestul înscenat în principala catedrală ortodoxă de la Moscova, unde s-au rugat pe muzică punk Fecioarei Maria să scape Rusia de președintele Vladimir Putin.

Nadezjda Tolokonnikova de 22 de ani, Maria Aliohina de 24 și Ekaterina Samuțevici de 29, au cerut ieri tribunalului să le achite, spunând că acuzațiile de ură religioasă sunt false și nedovedite. Aseară la concert, Madonna a spus că fetele nu trebuie să fie pedepsite pentru un act „curajos”.

NC080803
Știu că orice întâmplare are multe fațete și nu vreau să dau dovadă de lipsă de respect față de biserică sau guvern. Dar cred că aceste trei fete, Mașa, Katia, Nadia au făcut un lucru curajos. Cred că au plătit deja pentru acest act și mă rog pentru libertatea lor”.

Starul american și-a chemat fanii ruși să sprijine acest demers.

NC080804
”Știu că toți cei din sală, dacă sunteți aici ca fani ai mei, simt ca mine că ele merită să fie libere”. ”Ne rugăm cu toții pentru asta. Să sperăm că într-o bună zi vom trăi cu adevărat într-o lume plină de pace, libertate și toleranță”.

Madonna și-a obișnuit publicul din lumea întreagă cu declarații pe teme politice acute acolo unde merge în concert. Dar nu este singura reprezentantă a show-biz-ului care se pronunță pentru eliberarea fetelor de la Pussy Riot. Apeluri asemănătoare cu ale Madonnei au făcut între alții cântărețul britanic Sting și trupa americană Red Hot Chilly Peppers.

Mai mulți artiști britanici s-au folosit de vizita lui Vladimir Putin la Londra, unde acesta a urmărit câteva meciuri de judo la Jocurile Olimpice, pentru a-i cere eliberarea artistelor protestatare. Putin a spus într-un comentariu că cele trei tinere nu ar trebui să fie pedepsite ”prea sever”, dar nu a precizat ce înțelege prin acest lucru. Ieri, la tribunal, procurorii au cerut ca fetele de la Pussy Riot să fie condamnate la câte trei ani de închisoare.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG