Linkuri accesibilitate

Pussy Riot și dirijorul Valeri Gergiev: cine este „victima”?


Membrele formației punk Pussy Riot, puse sub acuzare, Nadejda Tolokonnikova, Maria Aliohina și Ekaterina Samuțevici
Membrele formației punk Pussy Riot, puse sub acuzare, Nadejda Tolokonnikova, Maria Aliohina și Ekaterina Samuțevici

Este oare Gergiev „o victimă”, nu este cumva procesul Pussy Riot o „farsă” politică?


Despre nimic nu se vorbește cu mai multă pasiune și îndîrjire zilele acestea în lumea culturală decît despre procesul celor trei membre ale formației punk ruse, „Pussy Riot”, care au avut îndrăzneala să organizeze un protest împotriva regimului Putin, în Catedrala „Mîntuitorului”, la Moscova, rugîndu-se pe muzică, pentru înlăturarea lui Putin de la putere.

„Blasfemie”, au strigat capii pravoslavnici de la Moscova, apelînd imediat la autorități și justiție pentru pedepsirea celor trei tinere.
Apelul le-a fost ascultat, actul de protest al capilor bisericii ruse a fost echivalat - și redus în același timp -, de procurori vădit fideli regimului de la Kremlin, cu un „act de huliganism”, iar împotriva „păcătoaselor” se cer trei ani de închisoare fermă.



Este, desigur, discutabil dacă procesul în sine este de tip „stalinist”, cum o declară una dintre tinerele în cauză, dar este la fel de neîndoielnic, că procesul este unul cu valență primordială politică, vizînd explicit limitarea sau punerea sub control a dreptului la libera exprimare în Rusia de astăzi. Și, din acest punct de vedere, atitudinea pe care o adoptă intelectualitatea rusă, înainte de toate, poate fi considerată simptomatică pentru gradul de democratizare din Rusia.

Pe acest fundal, zilele trecute a intervenit un incident mai mult decît interesant. Un site militant și înclinat spre umor, apropiat de
Relatarea despre pretinsul discurs al lui Valeri Gergiev pe FogNews.ru
Relatarea despre pretinsul discurs al lui Valeri Gergiev pe FogNews.ru
cercurile opoziției, FogNews.ru, a avut ideea de a-l transforma pentru o clipă pe celebrul dirijor Valeri Gergiev, cunoscutul director al Teatrului Mariinski de la St. Peterburg, într-un... disident, după modelul celor din epoca sovietică.

Sub titlul aparent benign „Valeri Gergiev a sprijinit Pussy Riot”, agenția de presă a publicat un așa-zis discurs ce ar fi fost pronunțat de dirijor la Londra, înaintea derulării actului al doilea din opera Carmen pe care ar fi condus-o la Opera Regală.

Valeri Gergiev ar fi spus între altele că „acest proces este exemplar pentru relațiile pe care statul rus le are cu propriul sistem juridic, cu propriile legi și Constituție, cu cetățenii și poporul său. [...] Guvernul rus le demonstrează cetățenilor săi măsura în care disprețuiește complet însuși conceptul de „cetățean”. [...] Noi nu sîntem maimuțe, cu noi nu se poate face tot ceea ce se dorește. Noi reprezentăm peste hotare cultura țării noastre și nu vrem să ne fie rușine de voi”.

Dirijorul Valery Gergiev în august 2008
Dirijorul Valery Gergiev în august 2008
Discursul pe care l-ar fi pronunțat celebrul dirijor afirma în final: „In calitatea mea de muzician... știu că textul cîntat de aceste tinere nu are nimic de-a face cu muzica. Dar arta este irelevantă aici. Are de-a face cu libertatea, fără de care nu poate exista, cultură, artă, muzică. Cer ca în decurs de o lună de zile acest proces, ce dezonorează țara mea, să fie încheiat. In caz contrar, refuz să mai conduc Teatrul Mariinski și refuz să mă întorc într-o țară în care guvernul își permite să se comporte asemenea unei gorile virile printre ai săi.”

Un text perfect onorabil din partea unui disident... Și cine nu-și amintește de un Mstislav Rostropovici și mulți alții din epoca sovietică. Numai că Gergiev, dirijor talentat, dar om al discursurilor duble și sprijinitor de marcă al lui Vladimir Putin, nu pare capabil să-și asume o asemenea atitudine.

Urmarea a fost un mesaj, aparent neutru, pe Twitter, lansat de dirijor însuși potrivit căruia „pentru a se evita neînțelegeri, «știrea» despre Valeri Gergiev publicată astăzi pe site-ul fognews.ru, nu corespunde realității. Caracteristic pentru această așa-numită agenție este să publice în mod deliberat «știri» neadevărate, gen parodie”.

Este tot ce a găsit să declare despre procesul în curs la Moscova, pentru mulți, inclusiv în România, foarte stimatul muzician rus, cel
Valeri Gergiev dirijînd Orchestra Teatrului Mariinski la concertul de propagandă de la Tsinvali (21 august 2008)
Valeri Gergiev dirijînd Orchestra Teatrului Mariinski la concertul de propagandă de la Tsinvali (21 august 2008)
care în urmă cu patru ani se grăbea să țină un discurs în apărarea Kremlinului, la Tsinvali, în Oseția de sud, declarînd că militarii georgieni ar fi întreprins atunci „un imens act de agresiune” împotriva „Marii Rusii”.

Astăzi, într-un mod asemănător, Gergiev s-a grăbit să vină în sprijinul lui Vladimir Putin, declarînd într-un interviu apărut marți în „The Independent”: „Cred că Occidentul nu înțelege ceea ce este corect despre Rusia. [...] Pentru mine alegerea este ușoară și
Premierul Vladimir Putin și Valery Gergiev alături la deschiderea Concursului Ceaikovsky în 2011
Premierul Vladimir Putin și Valery Gergiev alături la deschiderea Concursului Ceaikovsky în 2011
clară! Nimeni nu este pregătit să conducă Rusia în acest moment în felul în care o poate face dl. Putin”.

Un cunoscut critic muzical și ziarist de la Londra, Norman Lebrecht, scria cu o zi în urmă pe blogul său, atașat publicației online „artsjournal”, că Gergiev a fost „victima” unei farse. Cuvintele sînt lunecoase, este oare Gergiev „o victimă”, nu este cumva procesul Pussy Riot o „farsă” politică?
Previous Next

XS
SM
MD
LG