Linkuri accesibilitate

Republicanii în căutarea unui candidat la vicepreședinția SUA


Senatorul republican Paul Ryan
Senatorul republican Paul Ryan

Baza conservatoare a partidului ar fi foarte multumita daca Paul Ryan e alesul.


Se apropie momentul in care candidatul republican la presedintia Statelor Unite, Mitt Romney isi va anunta coechipierul, candidatul pentru functia de vice-presedinte. Este acesta un moment important? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Functia in sine isi pune rar amprenta asupra presedintiei, dar in actuala campanie, considerata de unii analisti drept cea mai plictisitoare in memoria recenta, optiunea lui Romney ar putea fi importanta. Pina acum am aflat despre candidatul republican ca este extrem de circumspect si atent sa formeze in jurul candidaturii sale o coalitie cit mai puternica. Asta l-ar putea indemna catre o optiune prudenta.

Un argument in plus este ce s-a intimplat acum patru ani. Atunci, candidatul republican, John McCain a fost sfatuit ca are nevoie de o mutare-soc, care sa incline balanta in favoarea sa si a facut-o, optind pentru guvernatoarea statului Alaska, Sarah Pallin. Aceasta, desi se identifica cu optiunile unei mari parti a electoratului conservator, s-a dovedit insa nepregatita pentru o functie nationala de o asemenea anvergura si acea mutare s-a dovedit spun unii fatala pentru McCain.

Acum, daca este sa judecam dupa estimarile expertilor, posibilitatile avute in vedere de Romney sint previzibile si prudente: fostul guvernator de Minnesota, Tim Pawlenty, senatorul republican de Ohio, Rob Portman, considerat de multi, favorit si in sfirsit presedintele Comisiei pentru Budget a Camerei Reprezentantilor, deputatul de Wisconsin, Paul Ryan.

Care sint atuurile candidatilor? Pawlenty este varianta in care Romney poate spune ca doi fosti guvernatori se angajeaza intr-o misiune de a salva guvernul federal. Tim Pawlenty este popular in rindurile celor cu venituri reduse, lucratorilor, care in general sint mai apropiati de democrati. Portman, dimpotriva este un bun cunoscator al Washingtonului politic si in plus este popular intr-un stat cheie pentru apropiatele alegeri, Ohio. Senatorul il poate ajuta pe Romney la Casa Alba sa se dovedeasca eficace din prima zi de guvernare, datorita experientei sale. Ryan este favoritul republicanilor pentru care reducerea cheltuielilor bugetare si reformarea sistemului de asigurari sociale sint chestiunile esentiale.

Baza conservatoare a partidului ar fi foarte multumita daca Ryan e alesul. Dar el prezinta si un risc major, pentru ca daca va fi candidat, dezbaterea va fi centrata asupra reducerii cheltuielilor si programului Madicare, de ingrijire medicala pentru cei nevoiasi decit asupra economiei in general, tema care-l favorizeaza pe Romney.
XS
SM
MD
LG