Despre ultimele dispute politice din Republica Moldova și despre eficiența instituțiilor statului a stat de vorbă în studioul nostru de la Chișinău Vasile Botnaru cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.
Gheorghe Cojocaru: „La o privire scurtă asupra contextului regional în care este prinsă Republica Moldova, ceea ce se reține imediat este o tendință anume de acutizare a conflictelor din interior și de destabilizare socială și politică, cu repercusiuni grele asupra economiei și imaginii actorilor respectivi în exterior.
Este cazul României, care s-a împotmolit în chestiunea referendumului privind demiterea președintelui Traian Băsescu, dar și al Ucrainei, unde s-au încins de ceva vreme relațiile dintre putere și opoziție și, judecând după ultimele evoluții, se pare că și Republica Moldova este pândită de riscul de a cădea pradă acestei tendințe.”
Europa Liberă: Mai mulţi observatori înclină să creadă că în general este pusă în joc funcționalitatea instituțiilor statului. Or, în cazul Moldovei, nu se poate spune că instituțiile statului, așa după cum sunt ele administrate astăzi, ar excela prin funcționalitate.
Gheorghe Cojocaru: „Instituțiile de bază ale statului - și executive, și reprezentative – fac obiectul unor critici îndreptățite pentru că adeseori nu funcționează la randamentul maxim, pentru că nu se pun cu adevăratelea în serviciul cetățeanului sau pentru că alimentează corupția și dau dovadă de iresponsabilitate publică.
Recentele remanieri guvernamentale ar putea fi explicate din acest punct de vedere. Dar, numai înlocuirea unui ministru cu un altul nu poate redresa situația de ansamblu, mai ales în condițiile în care clivajele sociale și politice se adâncesc”.
Europa Liberă: Ar fi vorba de o contaminare care vine din afara granițelor R. Moldova sau, mai curând, ar trebui căutate sursele interne?
Gheorghe Cojocaru: „Ceea ce se întâmplă dincolo de frontierele Republicii Moldova are o oarecare influență asupra evoluțiilor interne, însă cauzele profunde ale conflictelor cu care se confruntă astăzi societatea sunt de natură locală, sursele acestora derivă din sânul societății și, prin urmare, și soluțiile pe măsură trebuie căutate pe terenul național.
Principala sursă a acestor conflicte este sărăcia care nu numai că nu se contractă, ci se extinde și mai mult. Într-un stat sărac, lipsit de coeziune internă nemulțumirile sociale pot exploda și degaja involuții abrupte nebănuite“.
Europa Liberă: … care ar putea să iasă şi mai masiv în stradă. Or, iată că președintele Nicolae Timofti face un apel la calm și respectarea legii. Va avea efectul dorit acest apel al său?
Gheorghe Cojocaru: „Președintele își face datoria prin acest Apel, iar instituțiile abilitate sunt cele care trebuie să asigure respectarea legalității, ordinii constituționale și a drepturilor fundamentale ale omului. Transformările, despre care vorbește șeful statului, trebuie să dea efecte publice benefice, pentru că numai astfel va putea fi asigurată o bază socială durabilă pentru realizarea obiectivului declarat de integrare europeană, care este pus, într-adevăr, în pericol de tendințele de destabilizare politică care se observă în ultimul timp“.