Săptămăna aceasta este dominata în Moldova de vizita anunţată pentru miercuri a cancelarei Germaniei, Angela Merkel. Prima vizita a unui cancelar al Berlinului la Chisinau, vizita considerată de majoritatea analistilor politici occidentali drept o dovadă a interesului Uniunii Europene pentru Moldova şi pentru o eventuală soluţionare a conflictului îngheţat din regiunea transnistreană. Pe pagina noastră de internet vă recomandam să citiţi si să ascultaţi o serie întreaga de interviuri consacrate acestei vizite, de la opiniile premierului Vlad Filat, la cele ale ministrului său de externe Iurie Leancă, la şefa misiunii OSCE la Chisinau, ambasadoarea americana Jennifer Brush şi pînă la analistul occidental Vladimir Socor.
Pe plan internaţional, atenţia lumii este aţintită în continuare asuora situaţiei din Siria, asupra declaraţiilor considerate „foarte îngrijorătoare” ale liderilor politici şi spirituali ai Iranului faţă de existenţa statului Israel si desigur asupra evoluţiilor din Afganistan, unde numarul atacurilor împotriva trupelor internaţionale se înteţesc, iar cei care le fac sunt membrii ai forţelor de securitate afgane.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, vizitează astazi Finlanda.
În China va fi dat verdictul în cazul lui Gu Kailai, avocata şi femeia de afaceri acuzată că l-ar fi omorît pe un om de afaceri britanic Neil Heywood. Gu Kailai este soţia unuia dintre cei mai influenţi membrii ai Biroului politic al Chinei comuniste, Bo Xilai, căzut recent în disgraţie. Cazul este urmărit de opinia publică mondială pentru că el vorbeşte despre modul în care se fac averile fabuloase in China, despre corupţia la nivel foarte înalt şi despre sistemul juridic comunist chinez.
La Bucuresti, membrii influenţi ai coaliţiei aflată la putere, social democrată şi liberală, au anunţat că vor prezenta astăzi Curtii Constituţionale listele electorale permanente aduse la zi. Curtea Constituţională a României a cerut listele permanente în baza cărora a avut loc referendumul din 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Romaniei, Traian Băsescu. Curtea urmează să dea un verdict mîine, dacă referendumul a fost sau nu valid. Potrivit legislaţiei, pentru ca referendumul să fie valid era nevoie de prezenţa la urne a jumătate plus unu din cei înscrişi pe listele permanente de alegători. Potrivit fostului ministru de interne al coaliţiei social-liberale, Ioan Rus numărul persoanelor înscrise pe listele permanente în baza cărora s-a făcut referendumul a fost de peste 18 milioane 300 de mii de alegători.