Linkuri accesibilitate

Unirea de pe garduri


Într-un spaţiu polietnic opţiunile geopolitice ar trebui promovate cu mai multă decenţă, cu mai multă înţelegere pentru cel diferit.


Mă întorceam în capitală din Orhei. La liziera oraşului, mi-a căzut privirea pe inscripţia masivă, cioplită din piatră: CHIŞINĂU. Pe ea cineva scrisese VREA UNIREA! Aşadar, cineva era convins şi voia să ne convingă că Chişinăul jinduieşte unirea cu România, fireşte.

Mi-am amintit pe loc că am mai văzut de-a lungul anilor o sumedenie de inscripţii similare pe pereţii blocurilor, pe garduri, pe trotuare. Cineva are grijă cu obstinaţie să împestriţeze pereţii caselor mai cu seamă cu inscripţii de felul BASARABIA E PĂMÎNT ROMÂNESC, MOLDOVA E ROMÂNIA, TRĂIASCĂ NAŢIA! SUS CU EA! UNIRE, ROMÂNI!

Habar nu am cine sînt oamenii care au această îndeletnicire, nu i-am surprins niciodată mîzgîlind pereţii, dar am impresia că ei îşi taie craca de sub picioare, dacă admitem că sînt nişte unionişti sinceri, şi nu provocatori ordinari.

În primul rînd, mai toate aceste inscripţii enervează, în loc să seducă. Mi-a spus-o chiar un cetăţean care se consideră român şi care a fost profund decepţionat de apariţia unei asemenea inscripţii pe blocul său. Omul pur şi simplu nu vrea ca blocul în care locuieşte să fie murdărit, fie şi de mesaje unioniste.

În al doilea rînd, un astfel de mod de a transmite mesaje cu substrat politic e de-a dreptul ineficient. De cele mai multe ori, inscripţiile unioniste sînt şterse sau acoperite imediat de mesaje antiromâneşti sau stataliste. Bunăoară, mesajul BASARABIA E PĂMÎNT ROMĂNESC de pe clădirea Colegiului de Informatică a fost sluţită, iar alături a apărut inscipţia PCRM. Să fie limpede: cine visează unirea cu România îşi perpetuează visul şi fără inscripţii mobilizatoare pe garduri şi pereţi. Iar probabilitatea ca cineva să se convertească halucinant la unionism după apariţia unei inscripţii pe gard mi se pare de-a dreptul fantastică.

De altfel, e timpul demult să ne manifestăm opţiunile politice într-un mod civilizat. Asta se referă nu doar la cei care scriu pe pereţi şi garduri mesaje unioniste, dar şi la oponenţii lor excesiv de zeloşi care aruncă pietre în marşurile autorizate ale unioniştilor, proferînd blesteme. Într-un spaţiu polietnic, vorba unor lideri politici, opţiunile geopolitice ar trebui promovate cu gust, cu mai multă decenţă, cu mai multă înţelegere pentru cel diferit. Asta dacă mai vrem să construim o casă comună pentru toate etniile.
XS
SM
MD
LG