Linkuri accesibilitate

„A House Full of Music”/O casă plină de muzică” - o exemplară expoziție interdisciplinară


Figura cheie și dedicatar al expoziției de la Mathildenhöhe Darmstadt este compozitorul american John Cage.


În Germania, la Darmstadt, este în plină desfășurare expoziția, probabil cea mai importantă din acest an din Europa, consacrată simbiozei dintre muzică și arte. O expoziție și un omagiu la aniversarea centenarului nașterii compozitorului american John Cage, un pionier al muzicii experimentale a secolului XX. Victor Eskenasy și agenda culturală a zilei:

O casă plină de muzică/A House Full of Music” este titlul marii expoziții a acestei veri, organizată de
Centrul muzeal de la Darmstadt care găzduiește expoziția
Centrul muzeal de la Darmstadt care găzduiește expoziția
Institutul Mathildenhöhe de la Darmstadt, o localitate binecunoscută amatorilor de muzică și artă din lumea întreagă.

Pentru cei mai puțini familiari cu importanța acestul centru cultural german, situat nu departe de Frankfurt, Darmstadt-ul a găzduit la cumpăna veacurilor XIX-XX o importantă și fertilă colonie de artiști ai stilului Art Nouveau, iar după cel de-al doilea război mondial, începînd din 1946, cursuri de vară pentru tinerii muzicieni germani și apoi din întreaga lume, participanți la experimentul cultural al muzicii moderne, devenit și cunoscut de-a lungul decenilor ca „Școala de la Darmstadt.”

Nu este așadar de loc întîmplător că în centrul muzeal Matildenhöhe de la Darmstadt a fost organizată expoziția interdisciplinară și novatoare al cărei subtitlul „Strategii în Muzică și Artă” trimite direct la secolul XX și evoluția muzicii moderne, în împletirea ei cu celelalte forme de artă.

Cum explică organizatorii expoziției și autorii
Coperta Catalogului expoziției
Coperta Catalogului expoziției
excepționalului Catalog de peste 400 de pagini ce o însoțește, Ralf Beil și Peter Kraut, organizarea prezentării exponatelor evită abordările anterioare ale subiectului. Dacă în trecut expozițiile de acest gen s-au concentrat pe examinarea contextului socio-cultural al artei și muzicii sau pe tipuri de media, cum ar fi imprimările fonografice, „O casă plină de muzică” este menită să pună în lumină conexiunile dintre muzică și artă, transcendînd prezentările unei singure epoci.


De-alungul secolului XX și în cel prezent, organizatorii expoziției identifică 12 strategii de evoluție și promovare a muzicii și artei, rezumate fiecare printr-un verb. In înșiruirea lor, care dă și structura spațiilor considerate „strategice” în parcurgerea expoziției, ele sînt: a imprima, a face colaje, a rămîne în tăcere, a distruge, a calcula, a da cu zarul, a simți, a gîndi, a crede, a livra, a repeta și a interpreta.

Cele 12 spații-ilustrare a strategiilor culturale legate de muzică sînt precedate de un „Prolog”, o sală în care sînt onorați pionierii, deschizătorii de drum de la începutul secolului XX: Eric Satie și Marcel Duchamp.

Figura cheie și dedicatar al expoziției de la Mathildenhöhe Darmstadt este compozitorul american
John Cage 4’33“, 1952
John Cage 4’33“, 1952
John Cage, de la a cărui naștere, în septembrie, se împlinesc 100 de ani și care, afirmă organizatorii, a fost alături de Satie, Duchamp, Joseph Beuys și Nam June Paik, cel ce „a trecut dincolo de frontierele muzicii, creînd o deschidere a ei spre celelalte arte și spre viață”.

Altfel, cele 12 strategii sînt ilustrate cu lucrări, artă și muzică ale 110 artiști, între care se disting mai cunoscuți publicului larg, Pierre Boulez, Steve Reich, Miles Davies, Beatles, Brian Eno și Bruce Naumann, pentru a numi doar cîțiva.

Excepțională și impresionantă este și instalația de sunet și video realizată de compozitorul, regizorul, iar
Imagine din instalația video „Genko-an 64287“ de Heiner Goebbels în rezervorul de apă subteran, Mathildenhöhe
Imagine din instalația video „Genko-an 64287“ de Heiner Goebbels în rezervorul de apă subteran, Mathildenhöhe
anul acesta și directorul artistic al festivalului Trienala Ruhr, Heiner Goebbels, în subsolul clădirii de expoziții, în care se află un istoric și spațios - 1000 de metri pătrați - rezervor de apă.

In fine, Catalogul expoziției este o piesă, s-ar putea spune, pe de o parte, de colecție, pentru orice amator de artă și muzică, iar pe de alta un util manual pentru învățămîntul muzical universitar.



In rest, ca la orice asemenea expoziție - și „O casă plină de muzică” nu face excepție, ba dimpotrivă, stimulează vizitatorul - cuvintele nu sînt capabile să spună esențialul, muzica trebuie ascultată, piesele de artă vizionate la fața locului...
Previous Next

XS
SM
MD
LG