Angela Merkel a repetat de cîteva ori că Germania este gata să sprijine Republica Moldova în toate transformările de pe lungul ei drum european.
Contribuţiile particulare ale Germaniei în acest ajutor, a spus doamna Merkel, pot fi extinderea cooperării economice, consultanţă în reformele structurale, dar şi sprijin financiar în proiecte de infrastructură.
Cancelarul german mai crede că Republica Moldova are perspective clare să obţină şi regim liberalizat de vize, şi comerţ liber cu Uniunea Europeană.
„Este interesul nostru să eliminăm aceste obstacole”, a menţionat domnia sa, precizând totodată că atât libertatea de circulaţie, cât şi cea din comerţul cu Uniunea Europeană vor fi oferte adresate nu doar Chişinăului, ci şi cetăţenilor din stânga Nistrului.
Cancelarul a îndemnat de asemenea moldovenii să promoveze cu o intensitate mult mai mare democraţia, principiile economiei de piaţă şi ale statului de drept, astfel încât, a subliniat domnia sa, viitorul prosper al cetăţenilor, şi nu îmbogăţirea unor persoane anume să fie efectul acestor transformări.
Un subiect important al discursului l-a constituit însă reglementarea transnistreană, în care Germania a dat dovadă în ultimii ani de o implicare aproape surprinzător de activă.
„Nu există motiv să rămâneţi paralizaţi în acest conflict, pentru că divizarea este dureroasă”, a spus cancelarul, care s-a declarat convins că acest conflict poate fi rezolvat astfel încât toţi moldovenii să se simtă la ei acasă.
Remarcile sale survin după mai multe luni de speculaţii că Germania ar încerca să încline Republica Moldova spre o soluţionare a conflictului prin federalizare, convenită la nivelul discuţiilor germano-ruse.
Ar putea exista o combinaţie între un guvern efectiv şi mai multe libertăţi locale, a spus însă astăzi la Chişinău dna Merkel.
O componentă mai emotivă a discursului său a fost cea în care Angela Merkel a spus că nu a uitat suferinţele pe care le-au produs oamenilor de aici nazismul german, dar şi comunismul rusesc. La fel, cancelarul german spune că a venit la Chişinău urmând o dorinţă personală, de a vedea Republica Moldova un stat dezvoltat, aşa cum i se cuvine unui vecin.