Linkuri accesibilitate

„Vizita lui Merkel anunţă o implicare plenară a Germaniei în revigorarea Republicii Moldova” (Jurnal de Chișinău)


Între modelul Merkel şi „oferta” lui Putin alegerea pentru moldoveni n-ar trebui să trezească dubii (V. Ciobanu/Adevărul).


Vizita cancelarului german la Chişinău continuă să fie tema principală în presa scrisă. Nicolae Negru, în Jurnal de Chişinău, scrie că după acest eveniment aşa şi nu a devenit mai clar dacă Moldova are şanse de aderare la UE într-un viitor nu tocmai îndepărtat (10-15 ani) sau îi este sortit să rămînă în tinda Parteneriatului Estic. „Vorbind alegoric, ca replică la o parabolă folosită de Filat, despre acelaşi cer şi aceleaşi orizonturi, Merkel nu a făcut decât promisiunea de a ne asista, inclusiv financiar, în reformarea şi efortul de integrare europeană a R. Moldova”, scrie editorialistul.

Tot în Jurnal de Chişinău, Petru Bogatu face o paralelă între vizita Angelei Merkel şi cea a preşedintelui SUA, George W. Bush, în Georgia de la 11 mai 2005. „În urma acestui voiaj, destinul Georgiei s-a schimbat”, scrie Petru Bogatu. „Vizita lui Merkel anunţă de asemenea o implicare plenară a Germaniei în revigorarea Republicii Moldova. Dar nu oricum, ci pe principii europene. Cancelarul federal a transmis un semnal foarte clar. Asistenţa germană pentru Republica Moldova va fi destinată ambelor maluri. Şi celui drept, şi celui stâng. Acest fapt pune capăt
insinuărilor cum că Berlinul ar dori să ne vândă Moscovei”.

Între modelul Merkel şi „oferta” lui Putin alegerea pentru moldoveni n-ar trebui să trezească dubii, scrie Vitalie Ciobanu în Adevărul, care pune în contrasct sentimentul speranţei pe care i l-a lăsat vizita cancelarului german şi o recentă secvenţă cu Garry Casparov, campion mondial la şah şi apărător al drepturilor civice în Rusia, pe care un comando în uniforme îl împinge cu forţa într-o dubă a poliţiei ruse.

Editorialul din ziarul de limbă rusă Kommersant Plus acreditează ideea că Moldova oscilează în continuare între Vest şi Est. Vizita Angelei Merkel nu a conţinut nimic senzaţional şi probabil că nu vom afla prea curînd ce s-a discutat cu uşile închise, scrie publicaţia. Acum cu aceeaşi însufleţire se vorbeşte despre vizita din septembrie a lui Filat la Moscova. Dar şi acolo, cu siguranţă, nu va fi nimic ieşit din comun.

Iar Panorama se preocupă de identitatea tînărului care a fost reţinut după ce ar fi aruncat po sticlă incendiară asupra maşinii premierului Filat, la sfîrşitul vizitei cancelarului german Angela Merkel.
XS
SM
MD
LG