Cine a fost in Bulgaria, ca şi in alte ţări ale lumii, a avut poate neşansa să încerce să schimbe bani la un birou de schimb valutar care nu i-a oferit suma afişată la intrare. Acum, ne spune Petiu Petkov de la Sofia, autorităţile bulgare sunt pregătite să pună ordine în acest domeniu.
Guvernul bulgar a adoptat saptamina trecuta o serie de masuri care trebuie sa puna capat înșelaciunilor în birourile de schimb valutar. Cursurile la cumpărare și vânzare nu vor mai putea să difere cu mai mult de 5% de cele ale Băncii naționale.
Pînă acum diferența permisă de care proftau unele birouri de schimb, era de 20%. Băncile comerciale nu vor fi afectate întrucât și acum cursurile aplicate acolo diferă numai cu între 2 și 4 % de cele ale Băncii centrale.
Noua prevedere a fost atacată în justiție de proprietarii de birouri de schimb care doresc menținerea diferenței de 20% pentru valutele mai rar folosite in Bulgaria printre care si leul moldovenesc.
Victime ale înșelaciunilor de regulă sunt turiștii străni atrași de panouri cu cifre care nu au de a face cu realitatea. Deseori clientul primeste in schimbul banilor o foaie de hartie spre semnare. De regula, el semneaza fara a citi textul crezand ca este vorba de un document formal de primire. Dupa numararea banilor bulgaresti insa el afla ca prin semnarea a acceptat sa plateasca un comision care nu a fost afisat. Inevitabilul scandal este rezolvat de obicei prin scoaterea fortata a clientului de către paznicii biroului de schimb. Practica comisioanelor ascunse continua si astazi.
In vederea neutralizarii acesteia, Politia economica si Agentia fiscala au elaborat o brosura destinata turistilor straini in care sunt descrise metodele criminale aplicate in unele birouri de schimb si sunt enumerate institutiile la care victimele trebuie sa-si adreseze plangerile.
O altă modificare a regulamentului de schimb valutar prevede anunțarea obligatorie a cursurilor cu trei cifre după virgula în loc de două.
Pentru schimb de valută pînă la echivalentul a 1000 de euro vor fi folosite, încă în acest an, automate precum cele cu carduri. Ele vor emite bonuri de casă și vor fi conectate la fisc.
Moneda bulgară – leva, este fixată de euro în proporție de 1,95 de levă pentru un euro.