Linkuri accesibilitate

Bulgaria a ajuns la un acord cu Gazprom


Preţul gazului rusesc cumpărat de Sofia va fi redus cu 11 la sută.



Promisiunea Sofiei de a accelera realizarea proiectului Southstream a stat la baza deciziei privind reducerea cu 11%, începând de 15 aprilie, a preţului gazelor ruseşti. Bulgaria si Gazprom-ul vor semna, pana la 15 noiembrie un nou accord pentru livrarile de gaze rusesti si acordul investitional pentru gazoductul "Southstream". Ministrul economiei, energeticii si turismului Delian Dobrev si adjunctul directorului executive al concernului rus Alexandr Medvedev au facut publice aceste intelegeri în urma unei întîlniri ce a avut loc la Varna.

Reducerea va fi valabilă până la 1 ianuarie 2013 când va intra in vigoare noul accord privind livrările şi tranzitul de gaze. Suma totală economisită de Sofia va fi de aproximativ 120 de milioane de dolari.

Analiştii au tras concluzia că Bulgaria a acceptat condiţiile Moscovei. Pînă la urmă şi ministrul Dobrev a recunoscut ca accelerarea proiectului Southstream a stat la baza reducerii tarifelor.

Participarea Bulgariei la proiect va fi mult mai mică de cele 500 de milioane de euro, menţionate iniţial. Dobrev a recunoscut că acum tara nu dispune de aceşti bani. Participarea, atât a Bulgariei cât si a Rusiei cu capitaluri propriii va fi minimă.

Pe teritoriul rus au şi început lucrările la viitorul gazoduct care va traversa Marea neagră şi va continua prin Bulgaria în direcţia Europei centrale şi de sud. Lucrările la tronsonul bulgăresc vor demara în 2013 când va fi elaborate proiectul tehnic.

Medvedev a spus că primele cantităţi de gaze vor fi transportate prin noul gazoduct în 2015. Din 2019 el va putea funcţiona la capacitatea maximă de 63 de miliarde m.cubi pe an. Bulgaria va primi 8% din profitul realizat. Proprietatea asupră tubului pe teritoriul bulgăresc va fi împarţită intr-un mod egal între concernul rus şi holdingul energetic bulgar.

Premierul Boiko Borisov s-a declarat mulţumit de acordurile cu Gazprom şi de cele semnate cu americanii de la compania Westinghouse privind elaborarea studiilor tehnice şi de investiţii la viitorului bloc energetic nr.7 de la Kozludui. „Toate aceste acorduri contribuie la întărirea independenţei energetice a Bulgariei", a spus Borisov.
XS
SM
MD
LG