Linkuri accesibilitate

Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova are un nou şef


Valentina Ursu în dialog cu Dorin Purice.



Dorin Purice a fost numit în funcția de șef al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, în cadrul şedinţei Guvernului. Anterior, Dorin Purice a activat în cadrul Departamentului Vamal, fiind, din 2005, șef al Direcţiei analiza riscurilor şi audit post-vămuire. Între anii 2001 şi 2003 a fost ofiţer de legătură al Republicii Moldova la Centrul regional SECI pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere. Într-un comunicat al Guvernului, despre Dorin Purice se menţionează că „a facilitat desfășurarea Misiunii EUBAM” – Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina, lansată la 30 noiembrie 2005. Dorin Purice a făcut parte din Misiunea ONU pentru stabilirea păcii în Kosovo. Nou șef al Poliției de Frontieră a răspuns intrebărilor Valentinei Ursu.


Europa Liberă: Domnule director, aţi venit în fruntea acestei instituţii într-un moment de cotitură. De la ceea ce a fost trebuie să aduceţi fostul Departament de Grăniceri actuala Poliţie de frontieră într-o structură care ar fi pe potriva aşteptărilor europene. Dar în primul rând, cred că, pe potriva aşteptărilor cetăţenilor Republicii Moldova. Ce vă propuneţi?

Dorin Purice: „Venind dintr-o structură europeană sigur că îmi propun în primul rând să ridicăm standardele de activitate în cadrul Poliţiei de frontieră la nivel european. Toate mecanismele instituţionale să le aducem la nivelul acquis-ului comunitar. Cele mai bune practici europene să fie implementate în toate domeniile activităţii.”

Europa Liberă: Dar cele mai bune practici ce ar însemna? Dvs. când treceţi vama şi trebuie să vă prezentați şi grănicerului, ce vă place şi ce nu vă place în stilul lui de lucru?

Dorin Purice:
„În primul rând îmi propun ridicarea prestigiului, imaginii poliţiei de frontieră. Ea fiind un organism nou în cadrul MAI. Vom pune accent pe oameni profesionişti, vom pune accent pe profesionalism, vom pune accent pe conlucrarea cu alte instituţii de drept din ţară, la fel şi conlucrare pe plan regional şi internaţional.”

Europa Liberă: Pentru un serviciu corespunzător cerinţelor UE, Bruxelles-ul a dat şi fonduri respective. S-a vorbit şi despre spălarea anumitor sume de bani venite din partea UE. Aici cum veţi face ordine şi cum veţi vărsa lumină asupra celor care s-au relatat până acum?

Dorin Purice:
„În primul rând îmi propun ca la prima etapă să fac o evaluare a stării lucrurilor în cadrul Poliţiei de frontieră, să verific cum au fost utilizate fondurile, mijloacele fixe. Pentru ca să putem începe activitatea de la un punct zero, pentru excluderea neajunsurilor sau deficiențelor financiare care au putut fi cauzate.”

Europa Liberă: Pentru că veniţi din structură europeană, să vă întreb ce înseamnă spălare de bani, atunci când sunt oferite anumite sume din Occident şi nu poţi argumenta cum au fost utilizate?

Dorin Purice:
„În primul rând nu aş vrea, fără a efectua evaluarea situaţiei la zi, nu aş vrea să mă pronunţ pe situaţia de acolo.”

Europa Liberă: Da atmosfera în colectiv cum e?

Dorin Purice:
„Nu sunt o persoană întâmplătoare acolo. Mă regăsesc în structura dată. Sper că şi atmosfera în foarte scurt timp va fi una bună. ”

Europa Liberă: Şi urmează grănicerul să aibă şi o altă uniformă.

Dorin Purice:
„Exact. Cu detalii despre un plan de acţiuni concret vom veni puţin mai târziu.”
XS
SM
MD
LG