Linkuri accesibilitate

Școli de inspirație occidentală la Chișinău (Adevărul)


Tiraspolul minimalizează cheltuielile pentru parada de la 2 septembrie (Panorama).


„În Republica Moldova sunt câteva instituţii şcolare cu metode de studiu inspirate din Vest. Părinții le preferă pentru libertatea oferită copiilor”, scrie autoarea unui articol din „Adevărul”. Ca exemplu sunt prezentate Liceul Teoretic Experimental Waldorf şi Centrul Educaţional Didactic „Pas cu pas“ din Chişinău. „Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că aceste programe alternative sunt benefice pentru copii, în măsura în care nu contravin standardelor educaţionale aprobate în Moldova”, se precizează în articolul din „Adevărul”.

Într-un articol întitulat „Evadarea din viitor” publicat de „Panorama” autoarea, Elena Ceaikovskaia, notează că „Ministerul Educaţiei se face a nu vedea faptul că fiecare al optulea copil din Republica Moldova nu frecventează şcoala”. Autoarea susţine că există o neconcordanţă gravă dintre datele Departamentului de Statistică şi cele ale Ministerului Educaţiei privind numărul copiilor care nu frecventează şcoala. Potrivit Ministerului doar 44 de copii nu frecventează şcoala, iar ziarista a conchis analizând datele statistice că este vorba de 34 460 de copii dintr-un total de 355 151.

Parada din 2 septembrie de la Tiraspol, consacrată a ceea ce transnistrenii numesc „aniversarea a 22-a a autoproclamării Republicii Moldoveneşti Nistrene” va fi mai modestă decât precedentele, scrie autorul unui articol din „Panorama”. „Cheltuielile sunt minimizate la maximum. Comandantul suprem Evgheni Şevciuc deja a semnat un decret din care reiese că, în ciuda obişnuitului, pe piaţa Suvorov a Tiraspolului nu vor fi nici tancuri, nici helicoptere”. În articol se mai precizează că unul dintre argumentele excluderii tancurilor din festivităţi ar fi acela că şenilele acestora ar deteriora prea tare asfaltul din centrul oraşului.

Potrivit unei ştiri bazată deocamdată pe afirmaţiile unor surse, publicată inclusiv de „Timpul”, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, și primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, ar fi singurii oficiali invitați la nunta Elenei Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, care va avea loc sâmbătă.
XS
SM
MD
LG