Linkuri accesibilitate

Relațiile dintre Chișinău-Tiraspol și Moscova (Jurnal de Chișinău)


Turtele dulci cu aromă de fragi și caramelele cu gust de alune şi fructe vizate de serviciile sanitare americane (Adevărul).


Petru Bogatu pune în „Jurnal de Chişinău” cap la cap mai multe declaraţii venite în ultimele zile de la Moscova şi Tiraspol cu referire la viitorul Transnistriei, cum ar fi cele ale liderului transnistrean Evghenii Şevciuc, ale „pretinsei” ministre de externe a regiunii, Nina Ştanski, ale generalului Mihail Bergman, reprezentantul special al autoîntitulatei preşedinţii transnistrene în Federaţia Rusă, sau ale vicepremierului rus Dmitrii Rogozin, reprezentant special pentru Transnistria, ca să deducă din ele ce va discuta premierul Vlad Filat cu premierul rus în apropiata sa vizită la Kremlin. „Kremlinul doreşte să fim împreună în Euroasia construită de Putin, şi, pe deasupra, să aderăm la blocul militar numit Tratatul de Securitate Colectivă, contopindu-ne cu Rusia într-o ţară mare. Asta i se va propune premierului moldovean la Moscova”, crede Petru Bogatu.

Prin declaraţia sa adresată transnistrenilor în ziua când aceştia marcau 22 de ani de la separarea de Republica Moldova, că ar trebui să ne gândim „la o ţară mare, la o zonă unită euroasiatică, la uniunea vamală comună, la organzaţia tratatelor securităţii colective”, „Rogozin de fapt îi răspunde lui Merkel”, crede la rândul său Nicole Negru. În comentariul său de astăzi din „Jurnal de Chişinău”, editorialistul scrie că în timp ce Merkel le propune transnistrenilor să se integreze în spaţiul Republicii Moldova pentru a se apropia, împreună, de Europa, Rogozin vine cu o contraofertă. Nu Transnistria trebuie să se mişte spre vest, ci Republica Moldova spre est, este mesajul lui Rogozin, crede Nicolae Negru.

Din cotidianul „Adevărul” aflăm că două companii din Republica Moldova au intrat într-o listă a Departamentului american de Sănătate şi Servicii Umane care a emis o alertă de import pentru produsele acestor companii. În urma documentului adresat Agenţiei pentru Controlul Medicamentelor şi Alimentelor din Republica Moldova, această agenţie ar urma să confişte, fără examinare, produsele celor două companii identificate drept periculoase.

Produsele-problemă sunt turtele dulci cu aromă de fragi produse de combinatul de panificaţie Franzeluţa şi caramelele cu gust de alune şi fructe de la fabrica Bucuria. Potrivit specialiştilor americani, aceste dulciuri conţin două tipuri de coloranţi interzişi peste Ocean – carmoizina (roşu) şi tartrazina (galben). De cealaltă parte, reprezentanţii companiilor vizate susţin că nu ştiu de o astfel de alertă a specialiştilor din SUA şi spun într-un glas că nu folosesc aceşti coloraţi.

Într-un articol despre începutul anului şcolar 2012-2013, reporterii de la „Timpul” scriu că anul acesta clopoțelul nu a mai răsunat în 27 de instituții de învățământ din republică. În consecință, circa 4430 elevi din instituțiile optimizate în anul 2012 și circa șapte mii de elevi din instituțiile optimizate anterior, vor fi transportați cu autobuzele școlare. În total, pentru transportarea copiilor la școlile de circumscripție, în perioada 2010- 2012 au fost procurate 109 autobuze școlare, iar alte 80 de autobuze vor fi arendate de autoritățile publice locale. În articol de mai arată că un sfert din profesorii care predau în şcolile şi liceele din ţară sunt pensionari.
XS
SM
MD
LG