Linkuri accesibilitate

Cazul Safarov. Un criminal ajuns erou naţional


Ramil Safarov, printre admiratori, la Baku
Ramil Safarov, printre admiratori, la Baku

Un ofițer azer grațiat de președintele Aliyev după ce a omorât cu toporul un coleg armean în Ungaria.


Locuitorii Azerbaidjanului îl consideră aproape în unanimitate un erou pe ofițerul grațiat de președintele Aliyev după ce a omorât cu toporul un coleg armean în Ungaria.

Văzută dinafara Azerbaidjanului, fapta lui Ramil Safarov, care l-a ucis pe armeanul adormit cu un topor cumpărat cu câteva ore înainte este oricum, numai eroică nu. Dar în Azerbaidjan povestea lui Safarov, pe care ungurii l-au condamnat la închisoare pe viață, dar l-au trimis după opt ani acasă, unde a fost grațiat și recompensat, este povestită altfel.

Unii azeri intervievați pe străzile capitalei Baku amintesc că armenii l-au alungat pe Safarov pe când era adolescent, cu toată familia lui, iar armeanul omorât la Budapesta ar fi insultat steagul azer. Alți azeri spun că o parte din vina pentru moartea armeanului Gurgen Margarian ar aparține oficialilor NATO care n-au ținut seama de conflictul armeano-azer când i-au adus pe cei doi ofițeri împreună la cursul de limba engleză de la Budapesta, din 2004.

Extrădarea lui Safarov din Ungaria săptămâna trecută i-a înfuriat pe armeni, iar felul cum a fost primit în țară nu a avut darul să-i calmeze. Locotenentul de 35 de ani nu doar că a fost grațiat imediat, dar a fost promovat la rangul de maior, i s-a promis plata salariului pentru perioada petrecută în închisoare și i s-a făcut cadou un apartament.

Oficialii azeri n-au explicat în nici un fel aceste gesturi, iar presa azeră le-a aplaudat, numindu-l pe Safarov „un erou al întregii lumi musulmane”.

Fără să pară impresionați de cruzimea faptei ofițerului, mulți azeri relatează ca pe un fapt sigur că armeanul căsăpit ar fi urinat pe steagul armean și că de altfel nici nu dormea când Safarov l-a ucis. Nici una din aceste teorii nu a fost confirmată în procesul de la Budapesta.

Zardusht Alizadeh, analist politic din Baku a spus EL că grație propagandei guvernamentale, în opinia publică azeră nu doar soldații armeni sunt vinovați de ocuparea enclavei Nagorno-Karabah, ci toți armenii, iar orice azer care ucide un armean, adormit sau treaz, devine automat un erou.

Unii azeri, supărați de criticile internaționale față de grațierea lui Safarov, atrag atenția că și dușmanii, armenii, au făcut gesturi asemănătoare. În 2001, un armean de origine siriană, Varujan Garabedian, a fost extrădat din Franța, unde fusese condamnat pe viață pentru uciderea cu o bombă a opt oameni într-un atac din 1983. Armeanul a fost grațiat chiar pe aeroportul din Yerevan, la sosire.

În ambele cazuri țările de unde au fost extrădați condamnații, Franța și Ungaria, primiseră asigurări că ei își vor ispăși mai departe pedeapsa în țara de origine.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG