Linkuri accesibilitate

Alegerile din Găgăuzia (Adevărul)


PCRM nevoit să nu mai ignore formațiunile mici de stînga (Jurnal de Chișinău).


Nicolae Negru, în editorialul său de azi din Jurnal de Chişinău, scrie că acum partidul comuniştilor se vede nevoit să nu mai ignore partidele mici de stînga, pe care pînă nu demult nici nu le lua în seamă. Asta ar explica, la părerea editorialistului, solicitarea PCRM-ului de a se convoca o şedinţă a Parlamentului pentru stabilirea datei referendumului de aderare la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Nicolae Negru nu exclude că, din disperare, PCRM ar putea face o alianţă cu social-democraţii, care i-ar aduce pe ultimii în Parlament, dar nu ar
rezolva problema comuniştilor, care e legată de dezorientarea şi de epuizarea lui Voronin ca lider.

În cotidianul Timpul, George Damian spune că o lege a lustraţiei nu ar mai avea nicio semnificaţie practică. „O asemenea măsură care să aibă ca ţintă scoaterea din viaţa publică a unor personaje în baza faptelor din trecut ar fi avut sens cu 20 de ani în urmă”, scrie jurnalistul. „Cei care ar fi putut (şi ar fi trebuit!) lustraţi au condus în voie Republica Moldova, au apucat să se îmbogăţească, au construit clanuri cu tentacule în toate direcţiile, şi-au pus oameni fideli în funcţii-cheie. Acum va fi doar o pierdere de vreme în Parlament şi o discuţie fără sfârşit în societate”, opinează George Damian.

Adevărul anunţă că pentru cele 35 de fotolii de deputat din Adunarea Parlamentară la alegerile de duminică din Găgăuzia vor concura 164 de candidaţi. Cei mai mulţi dintre candidaţii care reprezintă partidele polticie sînt de la PCRM, se precizează în articol. Chiar dacă propaganda şi afişele electorale sînt aproape inexistente în regiune, experţii citaţi de Adevărul spun că alegerile sînt importante întrucît „de coloratura politică a Adunării Populare depinde şi felul cum vor decurge relaţiile dintre Comrat şi autorităţile de la Chişinău”.

Într-un articol dedicat tot alegerilor din Găgăuzia, publicaţia de limbă rusă Moldavschie Vedomosti scrie că cele mai populare lozinci cu care încearcă să-i atragă de partea lor pe alegători concurenţii electorali din regiune sînt acelea despre întărirea şi lărgirea autonomiei. Ca despre un fapt deosebit de interesant, publicaţia scrie că şi partidul liberal şi-a înaintat 6 candidaţi în aceste alegeri, chiar dacă liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, spunea acum un an că Găgăuzia nu ar exista.

Şi cum diseară la Chişinău naţionala Moldovei va juca cu cea a Angliei, în preliminariile campionatului mondial de fotbal, ziarele n-au trecut cu vederea nici acest eveniment.
XS
SM
MD
LG