Linkuri accesibilitate

Președinta Lituaniei îndeamnă politicienii români la armistiţiu


Dalia Gribauskaite în vizită la Bucureşti.


Declarații critice pe tema presiunilor asupra statului de drept în România s-au făcut auzite astăzi și la București. Le-a făcut în timpul unei vizite președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite. Relatează Sabina Fati:

Este momentul sa se faca liniste, iar politicienii romani sa-si asume un armistitu coerent astfel incit tara sa poata merge mai departe pe drumul ei European. Asa s-ar putea traduce declaratiile facute de presedinta Lituaniei, Dalia Gribauskaite, care a facut astazi o vizita oficiala in Romania. Fara sa tina cont ca-i supara pe liderii tarii prin discursul ei fara perdea, presedinta Lituaniei le-a cerut acestora sa se comporte “matur si responsabil”, fiindca instabilitatea care se vede din exterior si care poate fi cuantificata prin schimbarea a trei premieri in sase luni, se reflecta si in capacitatea Romaniei de a performa in Uniunea Europeana si mai ales in capacitatea tarii de a absorbi fonduri europene. Fost comisar European pentru buget, lidera de la Vilnius nu s-a sfiit sa spuna la Bucuresti ca Romania se afla pe ultimul loc la atragerea banilor comunitari.

Dalia Gribauskaite este primul sef de stat care viziteaza Romania dupa criza politica din aceasta vara care a culminat cu revenirea in functie a presedintelui Traian Basescu, dupa doua luni de suspendare. Mesajul ei catre politicienii autohtoni a fost scurt, dar extrem de explicit “daca nu veti fi capabili sa va maturizati, sa va comportati responsabil politic, atunci povara va fi pe umerii poporului”, iar Romania nu va avea “suficiente resurse financiare de la Uniunea Europeana”, tarii nu i se va “deschide zona Schengen”, si toate aceste nereusite vor fi esecuri pentru toate partidele.

Dalia Gribauskaite a facut o incursiune logica si prietenoasa in viata politica tumultoasa a Romaniei explicindu-le fortelor politice aflate in conflict ca sint pe cale sa piarda principalele avantaje ale aderarii la Uniunea Europeana: primirea in spatiul de libera circulatie si posibilitatea de a folosi cei mai ieftini bani de pe piata, fondurile europene.

Printr-o declaratie clara, amicala si lipsita de scrupule diplomatice, Dalia Gribauskaite a incercat sa le descilceasca oficialilor romani mintile, demontindu-le inclusiv scenariile conspirationiste: “nimeni nu va poate ajuta din exterior, nimeni nu va poate distruge din exterior” le-a spus presedinta Lituaniei politicienilor romani, explicindu-le ca “totul” e in miinile lor si “totul” depinde de ei.

Avertismentele si criticile au fost adresate in egala masura personajelor care au exersat criza politica din aceasta vara, desi fiecare tabara incearca sa demonstreze ca discursul liderei de la Vilnius este adresat celeilalte.

Romania are nevoie, asadar de o perioada calma in care sa-si refaca prioritatile, fiindca s-ar putea sa vina vremuri complicate, in care banii europeni ar putea fi esentiali, iar legatura cu Bruxelles-ul absolut necesara. Fara o refacere a legaturilor interne, Romania nu se poate concentra asupra viitorului ei, care poate fi bun sau rau in functie de deciziile pe care le iau politicienii de la Bucuresti, acesta este mesajul presedintei Lituaniei, prima care si-a permis sa le dea sfaturi romanilor inaintea alegerilor generale care vor avea loc la inceputul lunii decembrie.
XS
SM
MD
LG