Linkuri accesibilitate

Tranzacționism de Moldova


Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Vitalie Ciobanu: Ambiguitatea programatică, ipocrizia, lipsa de caracter s-ar putea să coste scump actuala putere.


Ideea că Moscova ne poate reduce prețul la gaze până la 30% și polemicile în jurul acestui subiect au scos în evidență precaritatea echilibrului politic de la vârful Alianței, dar și vechea noastră dilemă: Est sau Vest? Că Rusia ne șantajează cu gazele este o realitate de care, iată, a luat cunoștință și „vechea Europă”, care acum anchetează politica de prețuri a Gazprom în Europa Centrală și de Est. Vecinii Rusiei din fostul bloc sovietic plătesc tarife mult mai mari decât țări ca Germania și Franța. Însă se pare că acesta e prețul independenței. Cât de conștienți sunt politicienii noștri de valoarea independenței Moldovei?

Aflat în vizită la Chișinău, Hannes Swoboda, președintele grupului socialist din Parlamentul European, a vorbit în termeni diplomatici, dar fermi, despre opțiunea pro-europeană ca singura soluție viabilă pentru Republica Moldova, arătând că alternativa promovată de comuniști – Uniunea Vamală Euroasiatică – e falsă și pernicioasă. Marian Lupu și-a contrazis colegul european, spunând că „platforma CSI” este una foarte bună pentru Moldova, că integrarea europeană nu exclude relații excelente cu Estul. Cine a spus că le exclude? Ele sunt posibile, dar nu cu prețul exorbitant pe care ni-l cere Moscova: renunțarea la integrarea europeană. Dl Lupu știe foarte bine că Uniunea Europeană este altceva din punct de vedere politic, economic și al respectării drepturilor omului decât Belarusul lui Lukașenko sau Kazahstanul lui Nazarbaev. Cunoaște și specificul democrației moscovite, unde scenariile lui Putin de a conduce Rusia vreo 20 de ani prin rotație cu Medvedev sunt de râsul lumii, dacă nu ar prefigura o tragedie pentru poporul rus și pentru fostele republici sovietice.

Ce putem înțelege din reacția speaker-ului Lupu față de declarațiile lui Swoboda (nu știm dacă a fost o reacție calculată sau un reflex ancilar imposibil de reprimat)? Înțelegem un lucru: că angajamentul nostru pentru Europa este fragil și ezitant, că nu se bazează pe convingeri, ci pe interese. Clasa politică moldovenească își cultivă un profil dubios, sugerând că, la o adică, orice poate deveni obiectul unui troc. S-a întâmplat și în Consiliul Municipal Chișinău, unde partidele din Alianță au votat acum două zile „rebotezarea” străzii Cuza Vodă în Belski (un general sovietic), cerută de socialiști contra aprobării unui pachet de decizii din sectorul energetic. Primarul Dorin Chirtoacă ne-a asigurat că strada Cuza Vodă nu va fi redenumită, că a fost o manevră tactică lipsită de consecințe juridice, dar a ignorat consecințele morale ale acestui episod: cetățenii au văzut că aleșii lor sunt în stare să tranzacționeze valori fundamentale și că își vor găsi oricând justificări și scuze în disprețul opiniei publice.

Să ne întrebăm cum mai stăm cu valorile și principiile în Moldova? Ele sunt așa cum le profesează clasa politică, care nu este mai bună sau mai rea decât electoratul, ci doar plasată mai la vedere, ia decizii care ne afectează pe toți. Spunem că ne integrăm în Europa, dar nu explicăm oamenilor ce înseamnă integrarea, ce avantaje dar și ce obligații avem pe acest drum. Moldovenii confundă relațiile economice și comerciale cu apartenența la un sistem de valori. Și Occidentul face negoț cu Rusia, dar nu îi împrumută modelul politic și instituțional. Clasa politică de la Chișinău are o mare vină că menține această confuzie în mijlocul populației, o confuzie care îi permite să pescuiască în ape tulburi.

Ambiguitatea programatică, ipocrizia, lipsa de caracter s-ar putea să coste scump actuala putere. Pentru că într-o situație de criză majoră nu va mai reuși să facă apel la un sprijin popular. Oamenii pur și simplu nu vor înțelege pericolul pe care-l invoci și-ți vor întoarce spatele.
Previous Next

XS
SM
MD
LG