Intr-un sondaj de opinie NBC/Wall Street Journal, 49 la suta dintre alegatori spun ca aproba politica externa a presedintelui Obama, o scadere de la 54 la suta, cu o luna in urma. Sondajul a fost facut dupa manifestatiile anti-americane din Orientul Mijlociu, nordul Africii si alte tari si omorirea ambasadorului American in Libia.
In rindurile alegatorilor independenti, scaderea este chiar mai mare - de la 53 de procente la 41, acum.
In intervalul de peste trei ani in care sondaje similare vizind politica externa au fost realizate -18 la numar - aceasta scadere este cea de-a doua, ca marime, dupa cea din noiembrie 2010, dupa ce democratii au pierdut alegerile pentru Congres si Obama a intreprins o calatorie in Asia, care nu a fost caracterizata drept un succes.
Procentul celor care dezaproba politica externa a lui Barack Obama a ajuns la 46%, de la 40, luna trecuta. Este nivelul cel mai ridicat inregistrat de-a lungul celor 18 sondaje, la egalitate cu aprilie 2011.
Sondajul nu a testat ce crede populatia despre contra-candidatul la prezidentiale Mitt Romney, dar la intrebarea care dintre ei ar fi un mai bun comandant suprem, actualul presedinte cistiga cu 45 la 38.
Observatorii arata ca incidentele de saptamina trecuta, atacurile impotriva ambasadelor americane, uciderea ambasadorului in Libia au adus politica externa in dezbaterea electorala din acest an, dupa ce anterior aceasta nu figurase proeminent.
Intre chestiunile care sint acum dezbatute se numara masurile de securitate de la ambasadele americane in general si consulatul din Benghazi, Libia, unde a fost ucis ambasadorul, in special; dezacordul intre versiunea americana si cea libiana in legatura cu ipoteza daca atacul a fost pregatit inainte sau a fost spontan, ca raspuns la video-ul de pe Youtube, care insulta profetul Mohammed; nemultumirea fata de reactia lenta si ezitanta a presedintelui si autoritatilor egiptene, in fata atacurilor impotriva ambasadei americane, asta in ciuda ajutorului american generos pentru acea tara; intrebarea daca ajutorul pentru Egipt trebuie sau nu suspendat ca urmare a celor intimplate; si chestiunea mai generala cu privire la deschiderea fata de musulmani proclamata de Obama, inca de la inaugurare si care acum pare sa nu dea rezultatele scontate si indoielile fata de maniera in care administratia a tratat Primavara Araba.