Linkuri accesibilitate

Comisia mixtă a istoricilor din R. Moldova si Federația Rusă și rosturile ei


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „o comisie ce își propune să inițieze un dialog instituționalizat în domeniul istoriei naționale a Moldovei și a Federației Ruse și al istoriei relațiilor între cele două state.”


Istoricul de la Chișinău, Gheorghe Cojocaru s-a aflat în delegația moldoveană care l-a însoțit pe premierul Vlad Filat în recenta sa vizită în Rusia. Unul din evenimente a fost semnarea unui acord de cooperare între istoricii din cele două țări și crearea unei comisii mixte despre care Gheorghe Cojocaru i-a oferit astăzi detalii lui Vasile Botnaru.

Gheorghe Cojocaru: „Este pentru prima dată în ultimii douăzeci și ceva de ani când este format un asemenea organism bilateral al istoricilor de la Chișinău și Moscova, care își propune să inițieze și să susțină un dialog instituționalizat în domeniul istoriei naționale a Moldovei și a Federației Ruse și al istoriei relațiilor între cele două state. Dacă pentru comunitatea istoricilor de la noi formarea acestei Comisii este un eveniment în premieră, pentru colegii de breaslă din Federația Rusă demararea acestui proiect este deja o practică curentă. În acest sens, activează de mai mulți ani o serie de comisii ale istoricilor din Statele Baltice, Polonia, România, Ucraina, Finlanda și Rusia”.

Europa Liberă: Fireşte, lumea se întreabă: ce vor obține istoricii de la Chișinău, activând în această Comisie?

Gheorghe Cojocaru:
„Vor obține posibilitatea de a susține un punct de vedere în fața reprezentanților comunității istoricilor din Federația Rusă, de a afla printr-un contact nemijlocit care sunt interpretările istoricilor ruși într-o problemă sau alta, de a încerca să promoveze niște proiecte de cercetare proprii, beneficiind de această deschidere din partea colegilor din Federația Rusă”.

Europa Liberă: Porniţi de la perspective optimist. Dar l-am văzut pe preşedintele Putin făcînd o afirmaţie care i-a pus în gardă pe mulţi oameni de la Chişinău. Adică, există o serie de subiecte fierbinți, cum ar fi Pactul Molotov-Ribbentrop și Basarabia, cu o puternică încărcătură explozivă, care nu au cum apropia istoricii din cele două țări. Cum veți gestiona aceste situații?

Gheorghe Cojocaru:
„Aveți dreptate, probabil, nu va fi ușor, dar tocmai din nevoia de a anticipa asemenea situații este strict necesar ca știința noastră istorică să fie reprezentată în cadrul acestei Comisii de oameni competenți, responsabili, care servesc adevărul istoric, indiferent de timpul politic de afară”.

Europa Liberă: Veți găsi asemenea oameni?

Gheorghe Cojocaru:
„Este de datoria Academiei de Științe, pentru că această Comisie va activa pe lângă Academiile celor două state, să facă o selecție riguroasă și să propună o componență reprezentativă”.

Europa Liberă: Când va începe să activeze Comisia?

Gheorghe Cojocaru:
„O primă întâlnire va avea loc anul viitor”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG