Linkuri accesibilitate

Moldova va cere scoaterea sa de sub monitorizarea Consiliului Europei


Marian Lupu: Moldova a operat mai toate reformele cerute deci monitorizarea nu mai are obiect



Presedintele parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, și-a surprins joi seară omologii din alte 46 de tari membre ale Consiliului Europei, anuntand ca Moldova va cere forului european scoaterea sa de sub procedura de monitorizare.

„A venit momentul sa cerem ca Moldova sa treaca in faza de post-monitorizare. Moldova este prima tara din fosta URSS care a devenit membru al COE dar si cea care are cea mai lunga perioada de monitorizare”, a spus Marian Lupu.

Marian Lupu a facut o istorie a parcursului european moldovean declansat de prabusirea Uniunii Sovietice si admiterea tarii ca stat membru al Consiliului Europei in 1995, enumerand reformele intreprinse cu sprijinul nemijlocit al structurilor acestui Consiliu.

Marian Lupu
Marian Lupu
Speakerul parlamentului de la Chisinau a facut apel catre colegii prezenti sa ii sustina demersul dand asigurari ca Moldova a operat mai toate reformele cerute asa incat monitorizarea nu ar mai avea obiect.

Intre acestea: „Centrul national anticoruptie a fost subordonat parlamentului astfel ca activitatea acestuia sa fie transparenta. Legislatia si normele europene europene pe care le-am asimilat se vor reflecta in noua constitutie pe care urmeaza sa o adoptam."

Moldova se poate mandri cu statutul de „poveste de succes” a Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, iar asta se datoreaza si faptului ca pentru prima data de la declararea independentei in 1991, tara este guvernata de o coalitie de mai multe partide cu ideologii diferite”, a mai spus Marian Lupu. „Secretul pare simplu - desi nu e chiar asa, dar de numeste compromis si puterea de a lasa deoparte interesele de partid si de grup in favoarea obiectivelor de dezvoltare natională. Felul in care a evoluat AIE arata ca partidele au devenit mai mature si mai preocupate de doleantele cetatenilor", a spus speakerul moldovean.

Cu toate acestea mai este mult de facut si nu este vorba doar despre masurile socio-economice care se afla pe agenda guvernului moldovean. „Mai avem de rezolvat problema conflictului din Transnistria, care este principala amenintare asupra integritatii teritoriale a Moldovei," a spus Lupu.

Cat priveste „administratia neconstitutionala din regiunea estica a Republicii Moldova, aici s-a demonstrat faptul ca votul, sustinerea populara, nu ofera intotdeauna legitimitate unui regim."

Lupu a salutat initiativa Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei de a organiza impreuna cu OECD la Stockholm un seminar pe marginea conflictului transnistrean aratandu-se optimist ca in finalul acestuia vor reiesi poate si solutii viabile.

Sa mai spunem ca discursul speakerului parlamentului de la Chisinau a avut loc cu ocazia unui summit de 2 zile organizat de Consiliul Europei in cadrul caruia principalele teme de dezbatere au fost rolul parlamentelor nationale pentru CEDO si criza democratiilor participative.
Previous Next

XS
SM
MD
LG