Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu anunţă priorităţile liberalilor


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

…o nouă Constituţie, reforma Procuraturii, MAI şi SIS, reabilitarea drumurilor naţionale.


Împlinirea mâine a trei ani de guvernare a AIE i-a oferit un moment de bilanț și celui care a fost mare parte din această perioadă președintele interimar al Moldovei, liderul liberal Mihai Ghimpu. La o conferință de presă, el și-a exprimat convingerea că alianța își va duce la bun sfârșit mandatul și a prezentat câteva din ceea ce a numit prioritățile liberalilor până la următoarele alegeri. Relatează de la Chișinău Alla Ceapai.

În opinia liberalului Mihai Ghimpu prioritatea care nu mai poate fi amânată este reforma constituţională. Pentru modificarea cât mai grabnică a Constituţiei se pronunţă tot mai des şi liberal-democraţii. Însă deocamdată AIE nu a ajuns la un consens în ceea ce priveşte reforma constituţională, a lăsat să se înţeleagă Mihai Ghimpu:

„Noi am convenit este grup care lucrează. Proiectul este stabilit de constituţionalişti, de specialişti, nu este de politicieni. Trei lucruri sunt acolo, adică două, eu cred că cu vârsta de 16 ani (n.a. dreptul la vot) nimeni nu este împotrivă, este vorba de regimul politic şi art. 13 limba şi o să decidem, eu cred că e şi problema de referendum.”

Una din priorităţile liberalilor asupra căreia insistă şi primul ministru Vlad Filat este reformarea instituţiilor de drept, fiind vorba în special de Procuratura Generală, MAI şi SIS. Referindu-se la cum văd liberalii reformarea, de exemplu, a Procuraturii Generale, Mihai Ghimpu a declarat că nu prin eliberarea din funcţie a Procurorului general:

„Noi trebuie să adoptăm o lege nouă prin care procuratura să devină o instituţie care activează în baza standardelor europene, demilitarizarea, trebuie să fie independență în decizie nu centralizat. Aici e o problemă cu Constituţia fiindcă Procurorul general se numeşte de parlament la propunerea preşedintelui parlamentului şi până nu adoptăm o nouă constituţie sau nu modificăm acest articol norma asta rămâne, dar noi putem să rezolvăm celelalte probleme.”

O altă prioritate pe care o anunţă liberalii este descentralizarea puterii locale, asupra căreia ceilalţi lideri din AIE s-au expus nu o dată că nu există suficientă voinţă politică. În opinia mai multor analişti prin această prioritate liberalii, de fapt trag jeratic la turta lor pentru că descentralizarea presupune şi adoptarea legii privind statutul municipiului Chişinău în fruntea căruia se află primarul liberal Dorin Chirtoacă.

La părerea mai multor analişti, liberalii şi-au fixat şi unele pseudo-priorităţi, atingând unele subiecte controversate, cum ar fi adoptarea codului educaţie, codului audiovizualului sau a celui electoral şi militar. Cât despre grija liberalilor faţă de agricultori, prin urgentarea adoptării legii privind subvenţionarea în agricultură, sau dorinţa de a promova o lege privind salariul minim, în opinia comentatorilor politici aceste obiective seamănă mai mult cu o ofertă electorală, decât cu priorităţile Legislativului.

Pentru a fi mai convingător că Partidul Liberal, deşi nu are funcţii primare în stat, contribuie semnificativ la performanţele guvernării de coaliţie, liderul PL Mihai Ghimpu s-a prezentat la conferinţa de presă însoţit de doi din cei patru miniştri liberali. Ministrul transporturilor Anatol Şalaru şi cel al mediului Gheorghe Şalaru au trecut in revista ce au reuşit să facă până acum, şi obiectivele principale pe care urmează sa le atingă. Ambii miniştri liberali au recunoscut că fără suportul financiar extern de care beneficiază AIE, puţin ce s-ar fi putut face. Iată ce spune ministrul transporturilor Anatol Şalaru:

„În următorii trei ani practic toate drumurile centrale din Republica Moldova, drumurile de importanţă naţională, europeană vor fi reabilitate. Pentru aceasta avem tot suportul Guvernului. AIE a deblocat finanţarea drumurilor începând cu 2010. Aţi văzut şi dvs. niciodată nu s-au făcut atâtea lucrări la drumuri cât s-au făcut în aceşti ani. numai anul acesta avem peste 200 de şantiere în lucru.”

Mai mulţi analişti constată că deşi priorităţile politice anunțate de cele trei componente ale arcului de guvernare nu coincid suta la suta, Alianţa va opera reformele promise fiind presată nu doar de timpul pe care îl mai are la dispoziție, dar mai ales de angajamentele asumate în faţă partenerilor externi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG