Linkuri accesibilitate

Mihai Manole: preluarea datoriei Transnistriei la gaze în 2001 a fost o greşeală


Fostul ambasador la Washington şi ex-ministrul de finanţe, în dialog cu Valentina Ursu.


Europa Liberă: Ca fost ambasador al Republicii Moldova, la Washington, să vă întreb despre interesul Statelor Unite ale Americii de a contribui la soluţionarea definitivă a problemei transnistrene. E o prioritate identificarea unei soluţii pentru conflictul transnistreni pentru cei de la Washington, pentru demnitarii americani?

Mihai Manole
: „Pentru noi trebuie să fie o prioritate. Noi trebuie să avem o claritate în ceea ce ne dorim. Şi eu sunt convins că noi vom avea susţinere. Ceea ce n-ar putea fi susţinut: menţinerea forţelor militare.”

Europa Liberă: Ruseşti?

Mihai Manole
Mihai Manole
Mihai Manole: „Da. Când am vorbit şi de memorandumul Kozak, acolo au fost discuţii în jurul la nesusţinerea poziţiei cu privire la menţinerea forţelor militare. Acolo era indicat şi un termen oarecare, în pofida faptului că acel memorandum avea două puncte şi punctul 8 acolo, care nu era benefic pentru noi, să spunem aşa, cu schimbarea centrului politic, plecarea de la Chişinău şi... în altă regiune a ţării. În realitate, capitala aşa şi rămânea, dar ceea ce se întâmpla, aşa şi se întâmpla după aceasta. De aceea noi avem susţinerea aceasta, dar trebuie noi să lămurim...”

Europa Liberă: Deci, Statele Unite ale Americii, ca observator în formatul de negocieri 5+2 nu va admite ca Federaţia Rusă să-şi menţină prezenţa militară pe teritoriul Republicii Moldova?

Mihai Manole
: „Da, aceasta aşa a şi fost spus. Eu cred că şi negocierile care au loc între ei... Ei se întâlnesc mai des, se discută diverse întrebări, probleme pentru că vorbim de ţări mari. Dar eu cred că nu depinde numai de 5+2, chiar dacă n-ar fi parte, SUA nu va accepta. De ce? Că în ’99 a fost luată decizia de retragere a forţelor militare din Transnistria.”

Europa Liberă: Washingtonul lasă să se înţeleagă că o variantă de federalizare a Republicii Moldova ar fi şi o soluţie a rezolvării problemei transnistrene?

Mihai Manole
: „Ar trebui să ne determinăm noi ce reprezintă definiţia aceasta a federalizării, pentru că federaţia, variantele de... am spune aşa, prezenţă în diferite părţi ale lumii pot fi diferite, de aceea aici noi trebuie să avem... Una din erorile care au fost pe parcurs, iată conflictului transnistrean, a fost când se încerca discuţia proiectului de federalizare care semăna aproximativ cu Federaţia Rusă în perioada sovietică. Ar trebui să recunoaştem: Federaţia Rusă în perioada sovietică cele mai puţine drepturi a avut din toate 15 republici unionale. Dar nu era posibil, cu atât mai mult nu era posibilă aplicarea în Republica Moldova. Pe de altă parte, vorbim de aceeaşi Germanie, de SUA, deci trebuie să vedem care este varianta, dar iarăşi: statutul, statutul va stabili tot ceea ce este.”

Europa Liberă: Reunificarea Republicii Moldova e aproape?

Mihai Manole
: „Cred că am putea spune „aproape” sau mai departe, în cazul când noi am fi avut un statut, care ar fi acceptat şi pe malul stâng, şi pe malul drept. Şi atunci multe s-ar putea rezolva...”

Europa Liberă: Deci dumneavoastră insistaţi pe ideea că, mai întâi, trebuie să aibă loc soluţionarea politică şi după aceea identificarea soluţiilor pentru problemele economice?

Mihai Manole
: „Dar altfel nici nu poate fi, pentru că ceea ce am vorbit noi despre datoriile la gazele naturale, datoria Transnistriei preluată, este o eroare. Noi putem prelua şi vom fi nevoiţi la unificare să luăm o parte din datorii. Dar nu putem lua penalităţile, pentru că nu este vina noastră că se livrează gaze naturale pe acele teritorii şi nu se achită plăţile. Cu atât mai mult că o parte din plăţile acumulate rămân ca surse de finanţare pentru pensionari, pentru ceea ce este. De aceea, după ce determinăm aspectul politic, atunci putem toate problemele economice să le determinăm, inclusiv datoriile externe, datoriile la gazele naturale. Dar, cu părere de rău, ele au fost preluate prin unele acorduri prin 2001, cred că şi ulterior au mai fost semnate alte documente.”

Europa Liberă: Această insistenţă din partea Tiraspolului că pe agenda negocierilor în formatul 5+2 trebuie neapărat să figureze şi recunoaşterea băncii transnistrene cum o înţelegeţi?

Mihai Manole
: „Oricare ar fi statutul Transnistriei, cred că bancă centrală nu va exista. Politica monetară trebuie să fie unică pentru ţară. Bănci comerciale vor fi. Iarăşi trebuie să fie licenţiate. iarăşi de organul de supraveghere bancar din ţară şi aşa mai departe. Sunt un şir de probleme... Vedeţi că chiar şi băncile comerciale se comenta că au ceva, prin Statele Unite ale Americii, se promitea din partea ambasadei că vor fi găsite soluţii. Poate nu am înţeles corect, dar nu e cea mai corectă decizie, pentru că băncile niciodată nu au lucrat cu băncile străine, dar au lucrat prin intermediul băncilor din Federaţia Rusă şi altele. De aceea nu poţi susţine ceea ce nu este legal, pentru că noi vorbim de multe. Daţi să luăm şi băncile, daţi să luăm consulatul. Şi consulatul... Da, pentru oameni eu sunt de acord că trebuie să fie, dar...”

Europa Liberă: Un consulat rusesc la Tiraspol?

Mihai Manole
: „Nu-l putem compara noi cu cel de la Cahul şi cel de la Bălţi, pentru că noi nu avem control. Iar dacă se va întâmpla ceva acolo, noi răspundem ca ţară care am dat acceptul. Dar noi nu avem acces pe acest teritoriu, nu putem controla situaţia.”

Europa Liberă: Acest ultim decret al liderului tiraspolean Evgheni Şevciuk referitor la introducerea taxelor pentru agenţii economici care duc marfă în stânga Nistrului, ce impact are?

Mihai Manole
: „Este un pas înapoi. Pentru că eu înţeleg doleanţa, trebuie aduşi bani la buget, trebuie plătite salariile. E clar că bani nu ajung şi cu atât mai mult istoric anterior depindea foarte mult bugetul Transnistriei de Uzina Metalurgică de la Râbniţa, aceasta forma bugetul în jur de 75%. Era compania Sheriff, ultima care forma bugetul Transnistriei. Dar cred că este nevoie de surse suplimentare. Însă, încă o dată, este un pas înapoi. El nu aduce la încredere.”

Europa Liberă: Între cele 2 maluri ale Nistrului?

Mihai Manole
: „Da. Şi arată, pe de altă parte, că cei care spun că paşii mici pot să aducă la soluţionarea conflictului transnistrean arată încă o dată că nu este posibilă această variantă.”

Europa Liberă: Deci sunteţi adeptul paşilor mari.

Mihai Manole
: „Paşilor mari şi trebuie să determinăm statutul cu toţii. Să fie acelaşi şi pe malul stâng, şi pe malul drept şi cu 5+2 formatul şi apoi să începem a face şi paşii mici. Aşa e şi filosofia vieţii: ori avem ceva întreg şi asupra oricărei părţi al acestui întreg se răsfrâng aceleaşi cerinţe. Sau invers: trebuie să luăm statutul. Statutul ar trebui să fie unul din momentele principale.”

Europa Liberă: Domnule Manole, unele voci susţin ideea că Transnistria nu ar exista ca entitate separatistă davă Moscova nu ar face aceste injecţii financiare. Cât de legală este această asistenţă financiară acordată de Federaţia Rusă Transnistriei?

Mihai Manole
: „Susţinerea aceasta financiară este importantă. Nu putem declara că este legală pentru că ea nu ţine de negocieri dintre un stat oficial recunoscut, cum ar fi Republica Moldova şi Moscova, Federaţia Rusă. Deci, pornim de la faptul că dacă recunoaştem integritatea teritorială, este un pas bun. Al doilea: dacă noi dorim soluţionarea acestui conflict, e clar că trebuie să căutăm aici soluţia. În cazul când aplicăm injecţiile financiare, se doreşte o altă situaţie. Injecţiile, în opinia mea, joacă un rol contrariu la declaraţiile celea pozitive care sunt că toţi dorim să recunoaştem integritatea, toţi dorim soluţionarea şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Dacă malul drept ar deveni atractiv pentru malul stâng unificarea ar fi aproape?

Mihai Manole
: „Ar fi un factor important în unificare.”

Europa Liberă: Ce înseamnă această atractivitate?

Mihai Manole
: „Am porni de la un produs brut pe cap de locuitor sau nivelul veniturilor populaţiei, nivelul de trai. Eu, cu părere de rău, în ultimul timp auzeam numai: atenuarea sărăciei, indicii la sărăcie. Uite: la noi nu s-au înrăutăţit indicii la sărăcie faţă de guvernarea precedentă... Este cam aşa, oleacă şocant, când lupţi cu sărăcia, tot sărac rămâi. Sărac eşti, sărac rămâi... Dar iată cum să depăşim? Să creăm o situaţie când nu să primească oamenii din ceia ce aşteaptă, că o să dea de la buget, că o să dea cineva... Să creăm acel sector real al economiei, cu posibilităţi de a se realiza persoana. Deci, să aibă un loc de muncă, să aibă o încredere în ziua de mâine, să poată obţine un câştig pentru munca depusă, prin producerea unor produse competitive, pentru piaţa internă, externă şi aşa mai departe. Dar până când noi numai constatăm că importurile cu mult depăşesc exporturile. Asta e ca problemă.”
XS
SM
MD
LG