Linkuri accesibilitate

Îmbătrânirea globală şi în Moldova


Un studiu HelpAge spune că 90% din bătrânii din Moldova sunt îngrijoraţi de starea lor financiară.


În timp ce la nivel global mai puţin de jumătate din persoanele vârstnice sunt îngrijorate de starea lor financiară, în Republica Moldova – oamenii din aceeaşi categorie sunt preocupaţi de sursele lor financiare în proporţie de 90 la sută. Aceasta este una din constatările raportului rezumat de administratorul de programe de la organizaţia HelpAge Dina Ciubotaru:

„67 la sută din respondenţi consideră că discriminarea pe criteriu de vârstă există. 47 % am menţionat că au frică de violenţă faţă de propria lor persoană. 61 % folosesc un telefon mobil, pentru Republica Moldova cifra este de 30,7 %. 49 %, aproape jumătate cred că sunt trataţi cu respect, pe de altă parte ne gândim la ceilalţi 51 la sută – care nu se simt confortabil în societate. 53 % au menţionat că le este dificil sau foarte dificil să achite serviciile comunale.”

Majoritatea bătrânilor din Moldova intervievaţi în cadrul realizării raportului sunt nemulţumiţi de condiţiile în care trăiesc, ei considerând că statul este obligat să le asigure un trai decent, menţionează Dina Ciubotaru:

„Persoanele în etate din Moldova se simt ignorate în societate şi uitate de către instituţiile de stat. Următoarea constatare este sănătatea proastă , accesul limitat la servicii medicale şi corupţia din sistemul de sănătate. În plan de abuz şi discriminare persoanele în etate se ciocnesc de aceasta în fiecare zi din partea instituţiilor de stat, din partea societăţii, din partea generaţiei tinere şi cu părere de rău, chiar din partea familiilor lor.”

Conform raportului fiecare al doilea bătrân spune că ar prefera să muncească, pentru că pensia nu îi asigură minimum necesar pentru un trai decent. Este şi cazul pensionarei Nina cu care am discutat în plină stradă, acolo unde octogenara încearcă să comercializeze ciorapi împletiţi chiar de ea însăşi:

„Noi suntem foarte supăraţi că am lucrat câte 40 de ani şi avem aşa o pensie mică. Am 916 lei şi am lucrat medic. O ruşine mare. Şi acum de ziua bătrânilor în loc să ne dea un ajutor, nu ne dau nimic. E o ruşine pentru stat.”

Stau de vorbă şi cu pensionara Maria Şervan din satul Cojuşna care vinde la piaţă fructe şi legume, ceea ce i-a mai rămas prin grădină:

„Am muncit viaţa întreagă la colhoz şi am muncit din greu, nu la uşor, şi pe omăt şi pe glod. Şi acum sunt nevoită să vin să vând. Dar ce să faci, trebuie să plătim un gaz, o lumină, un telefon. Trebuie să cumpărăm o pâine, ulei. Pensia e puţină. Cu ce să trăieşti? Dacă nu ai vinde oleacă de poamă nu ai cu ce.”

Ministra muncii, protecţiei sociale şi a familiei Valentina Buliga recunoaşte că reformarea sistemului de pensionare întâmpină încă foarte multe lacune, mai ales în condiţiile în care o treime din persoanele apte de muncă nu îşi achită contribuţia la Fondul de pensie:

„Şi aici este nu doar responsabilitatea noastră este direct legată de numărul persoanelor angajate în câmpul muncii, pentru că acceptând salarii în plic din start privezi o persoană care astăzi beneficiază de pensie sau chiar pe tine te condamni la sărăcie.”

La părerea Experţilor care semnează raportul îmbătrânirea populaţiei este cea mai mare provocare a sec 21 pentru că ar crea găuri imense în bugetele statelor. Potrivit raportului Fondului ONU pentru populaţiei în 2050 numărul persoanelor vârstnice ar putea ajunge la 2 miliarde, constituind 22 la sută din numărul populaţiei globale. În Republica Moldova către 2050, după prognozele experţilor, numărul persoanelor de vârstă pensionară va constitui peste 33 la sută din populaţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG