Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Scandalul Mișo zis Palma


Mișo a fost acuzat de profanarea simbolurilor naționale.


Un cântec rap, intitulat „Alb, verde, roșu” [culorile tricolorului bulgăresc], a devenit șlagărul anului pentru Parlament, Procuratură și anchetă penală. Scris în urmă cu doi ani de Mișo zis Palma, cântecul a generat abia acum – la 10 luni înainte de alegerile parlamentare, un enorm scandal cu participarea primului ministru Boiko Borisov și a liderului opoziției de stângă, proaspăt ales președinte al Partidului socialiștilor europeni, Serghei Stanișev.

Textul este critic la adresa partidului GHERB – în românește STEMA. Rapper-ul Mișo declară că îi place stema însă nu și partidul cu același nume. Mai departe el își exprima nemulțumirea despre situația din țară, folosind într-un mod dacă nu nepermis cel puțin de prost gust, culorile steagului național. Aceasta a și devenit motiv pentru Procuratură ca Mișo să fie acuzat de profanarea simbolurilor naționale, infracțiune pentru care Codul penal prevede pînă la doi ani de închisoare.

Borisov a declarat că nu a auzit de rapper și nici nu-i place muzica hip-hop. Mișo însă a amintit că în perioada în care a participat la campania electorală și a devenit pentru scurt timp membru al partidului GHERB, premierul a tăiat personal panglica simbolică a două discoteci ale căror proprietar este rapperul.

Foștii comuniști au văzut în cazul Mișo un prilej de a-l ataca pe Borisov. În propaganda de partid cântărețul a căpătat dimensiunile grupului „Pussy Riot”.

Liderul stângii - ales sâmbătă președinte al socialiștilor și social-democraților europeni - a avertizat că Bulgaria este pe cale de a devenit un stat polițienesc, că Procuratura este o unealtă a guvernanților și că, în concluzie, democrația se află în pericol.

Stanișev a propus în glumă revenirea la articolul 1 din Constituția comunistă, care proclamă puterea unui singur partid, schimbarea denumirii statului în Republica BB Bulgaria ca să se știe cine este stăpănul [BB - adica Boiko Borisov].

Martirizarea forțată a lui Mișo l-a surprins pe procurorul șef Boris Velcev care a declarat că nu vede motiv pentru un dosar penal.

Între timp căntărețul a mulțumit pentru enorma publicitate gratuită și a recunoscut că i se face rău de aparițiile zilnice ale premierului pe toate canalele de televiziune și că este bucuros că a găsit modul de a se razbuna cu aceeași armă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG