Prima dezbatere a prezidentialelor americane s-a incheiat. Primele concluzii, de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Prima dezbatere nu a adus evolutii spectaculoase sau idei noi. Daca testul a fost ca oponentul presedintelui sa se prezinte de la egal la egal, se poate spune ca Mitt Romney a reusit ce si-a propus. Romney a trebuit sa provoace un impact, pentru ca era in urma in sondaje si probabil ca a reusit sa o faca. Republicanii par multumiti de rezultat.
Presedintele Obama a parut mai pasiv decit s-ar fi anticipat, a preferat sa apara prezidential. Ori nu poti fi prezidential si agresiv, in acelasi timp. Obama nu a atacat in zonele in care se anticipa ca o va face, ca de exemplu in legatura cu impresia ca Romney ar apartine unei aristocratii economice incapabila sa inteleaga clasa de mijloc in America. Obama nu a contracarat eficace afirmatii ale contracandidatului sau, unele dintre ele evident contrazicind declaratii anterioare ale republicanului.
Dezbaterea a scos in evidenta diferentele dintre cei doi candidati in chestiuni importante in campanie cum sint economia, asigurarile medicale, politica energetica si asa mai departe.
Analistii apreciaza ca Romney a beneficiat de experienta dezbaterilor din preliminarii si a fost mai in forma. Aceste dezbateri nu sint intr-atit oportunitati de a lamuri chestiuni substantiale, ci mai curind ocazii de a crea un impact emotional. Ori din punctul acesta de vedere, Mitt Romney a lasat impresia ca isi doreste sa se angajeze intr-o disputa esentiala pentru viitorul tarii, in timp ce presedintele a fost mai pasiv decit sustinatorii sai si-ar fi dorit. Ceea ce se va transfera catre sondaje nu este probabil continutul dezbaterii, ci aceasta prima impresie. Se va vedea in citeva zile ce spun sondajele de opinie. Dar pe baza a ceea ce analistii cred, aceasta prima runda il readuce pe Mitt Romney in cursa.
Presedintele a parut sa ezite intre mai multe impulsuri contrare, raminind rezervat.
Din punct de vedere tactic, Romney nu avea alta cale decit sa atace, ceea ce a si facut.
Dar fara indoiala, cea de-a doua runda va arata cu totul si cu totul altfel, pentru ca Barack Obama se va vedea fortat sa intre cu-adevarat in arena.
Nu este neobisnuit ca cel aflat in urma in sondaje sa cistige prima dezbatere. Dar nu este mai putin adevarat ca, in istoria recenta, cel aflat in fata in sondaje la sfirsitul dezbaterilor cistiga alegerile.
Ceea ce va urma in urmatoarele zile este si verificarea in presa a acuratetei celor afirmate de candidati. Asta va conta. Dar prima impresie, senzatia lasata in urma de candidati, conteaza…