Linkuri accesibilitate

Ultranaționaliștii bulgari fideli ai lui Putin


Volen Siderov la Moscova
Volen Siderov la Moscova

„Ataka” este singurul partid bulgar care militează pentru dezvoltarea relațiilor cu Rusia.


Ultranaționaliștii din partidul „Ataka” au devenit, se pare, favoriții nr. 1 ai Kremlinului în Bulgaria. Toți membrii ai grupului parlamentar ultranaționalist au fost prezenți la festivitățile de la Moscova organizate cu prilejul împlinirii a 60 de ani a președintelui Putin.

Liderul partidului, Volen Siderov, a luat-o înaintea lui Serghei Dmitrievici Stanișev, proaspăt alesul președinte al socialiștilor și social-democraților europeni, născut și educat în URSS, al cărui doctorat are drept temă gradele în sistemul ierarhic al aristocrației ruse.

În calitate de președinte al foștilor comuniști bulgari, Stanișev își poate permite să-și demonstreze afinitățile promoscovite. În cea de președinte al Partidului socialiștilor europeni însă, el critică deseori elementele autoritariste ale regimului Putin.

Siderov a profitat de aceasta duplicitate ca să demonstreze că el este cel mai bun prieten al omului forte de la Kremlin și să încerce de a-și restabili popularitatea pierdută în cei doi ani în care a fost aliat al primului ministru Borisov.

Liderul ultranaționalist i-a dăruit lui Putin cartea sa „Bazele bulgarismului”, o insigna a partidului și o plachetă a Parlamentului bulgar. El a ținut să sublinieze că președinta acestuia a refuzat să aprobe deplasarea deputaților la Moscova și ei au venit acolo pe cont propriu.

Siderov a constatat că Rusia se bucura de guvernarea de care are nevoie, iar relațiile bulgaro-ruse trebuie dezvoltate în pofidă presiunilor geopolitice. „Mai bine Uniunea Europeană să discute aderarea Rusiei decât cea a Turciei”, a spus liderul naționalist. El a avertizat că în perioada guvernării lui Borisov rusofobia înflorește iar „Ataka” este singurul partid bulgar care militează pentru dezvoltarea relațiilor cu Rusia.

În timpul întălnirii cu președintele Dumei de stat, Narîșkin, Siderov s-a pronunțat în favoarea realizării proiectelor energetice comune cu Rusia – centrala atomoelectrică „Belene”, gazoductul „Southstream” și conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis.
Previous Next

XS
SM
MD
LG