Linkuri accesibilitate

Nu le putem cere politicienilor noştri să fie mai sfinţi ca noi...


Oazu Nantoi la o dezbatere în studioul Europei Libere de la Chișinău
Oazu Nantoi la o dezbatere în studioul Europei Libere de la Chișinău

Oazu Nantoi: „în interiorul partidelor politice nu poate fi mai multă democraţie decât există în societate.”


Democraţia nu a inventat încă ceva mai bun decât partidele, cum spunea odată Václav Havel, aşa că trebuie să ne împăcăm cu gândul că acestea există şi încă foarte zgomotos. Dar cum se regăsesc şi se clădesc partidele în societatea moldovenească? Cum devine moldoveanul membru de partid, cum arată, ce-şi doreşte şi ce schimbări a suferit pe parcursul celor mai mult de douăzeci de ani de pluripartitism? Vom discuta în această dimineaţă cu analistul politic şi directorul de programe la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi.

Europa Liberă: Eu nu ştiu, dle Nantoi, dacă vom ajunge vreo dată să vorbim despre partide, inclusiv cele din Republica Moldova ca despre nişte schituri de călugări. Vom ajunge vreodată sau vor rămâne la fel de suspecte partidele în viaţa de zi cu zi, dle Nantoi?

Oazu Nantoi:
„Partidele politice fac parte din societatea moldovenească şi aleşii noştri care sunt în Parlament, într-un fel, reprezintă o oglindă o societăţii. Prin urmare nu putem să cerem de la politicienii noştri să fie mai sfinţi ca noi. Şi totodată calitatea procesului politic în fond reflectă acele reguli nescrise de care se călăuzeşte societatea într-o măsură mult mai mare decât de ceea ce scrie în statutele partidelor politice şi programele lor.”

Europa Liberă: Iată că avem un motiv formal pentru justificarea acestei discuţii – PLDM, cel mai mare partid din cadrul coaliţiei de la guvernare, a împlinit cinci ani; prilej a fel de fel de discuţii la care am reveni despre rolul partidelor în societate, felul cum modelează omul şi societatea aceste formaţiuni politice. Cât timp în opinia Dvs. necesită un partid pentru a se pune bine pe picioare şi a căpăta credibilitatea necesară exprimată, eventual, în voturi în Republica Moldova?

Oazu Nantoi:
„Eu cred că pentru partidele politice din Republica Moldova este mult mai dificil să rămână în spectrul politic ca valoare stabilă, decât să acceadă la putere. Dar dacă vorbim despre acele precedente de accedere la putere, apoi s-a procedat probabil în următorul mod: în societate se acumula nemulţumire faţă de ceea ce exista, inclusiv faţă de partidele sau partidul care se afla la guvernare şi, pe fundalul acestei nemulţumiri, şi căutării a ceva nou apărea un lider, o personalitate politica care dispunând de energie, carismă şi resursă financiară lansa un proiect politic.

Aceasta se referă în cazul dat la domnul Vlad Filat şi PLDM. Să nu uităm că domnul Vlad Filat timp îndelungat a fost în Partidul democrat şi a plecat din acest partid după ce în campania electorală din 2007 domnul Dorin Chirtoacă a învins în calitate de candidat la funcţia de primar, iar domnul Filat s-a ales cu un rezultat substanţial, dar relativ modest, dacă nu greşesc puţin peste 8 la sută. Şi probabil că atunci domnul Filat a decis că Partidul democrat devine o piedică în calea carierei lui politice dorite şi s-a lansat pe cont propriu într-un proiect politic, profitând de faptul că în societatea moldovenească a început să crească tensiunea politică, determinată de comportamentul partidului de guvernare, partidului comuniştilor de pe atunci, care, pierzând alegerile locale din 2007, a pornit-o pe calea declanşării războiului intern împotriva tuturor.

Domnul Filat, manifestând tărie de caracter, voinţă politică, a reuşit să se afirme pe spectrul politic în calitate de un partid politici de forţă. Acum pentru domnul Filat probabil este momentul să se gândească la o perspectivă politică de mai de lungă durată, deoarece alegătorul moldovean nu întotdeauna manifestă fidelitate faţă de partidele pentru care votat la alegerile precedente.”

Europa Liberă: „În PLDM s-au regăsit mii de oameni, care nu puteau privi cu indiferenţă cum este compromis prezentul şi viitorul ţării…” Sunt cuvintele omagiale ale liderului acestui partid. Dar mulţi dintre oamenii cu care a pornit atunci PLDM la drum între timp au plecat din rândurile acestui partid. Credeţi că e firească această risipire de forţe? Altminteri nu doar la PLDM, ci în toate partidele s-a întâmplat destul de vizibil acest lucru…

Oazu Nantoi:
„Totuşi există o diferenţă între PLDM şi PCRM, dacă e să vorbim despre plecări. Cât despre PLDM, atunci PLDM a trecut printr-o fază „romantică”, să-i spunem aşa, când se afla în opoziţie faţă de guvernare şi membrii acestui partid erau uniţi printr-un efort comun, prin n işte mesaje cu care se prezentau în faţa societăţii. Pe urmă a venit testul guvernării, care presupune cu totuşi alte relaţii, probabil, în interiorul partidului. Şi în urma acestei situaţii mai multe personalităţi au plecat din PLDM.

Probabil acesta este un proces firesc, pentru că nici cununiile oficiale şi solemne nu totdeauna se soldează cu o căsnicie fericită. Or, partidele politice oricum rămân un sistem deschis în care vine cine vrea, rămâne cine poate. Sigur că în Republica Moldova, dacă revenim la ideea că partidele fac parte din societatea noastră, în interiorul partidelor politice nu poate fi mai multă democraţie decât există în societate. Eu am în vedere democraţia dorită, că declarată există. Şi aici sigur că apar tensiuni între lideri şi cei care au avut alte viziuni, dar, repet, acesta este un proces inevitabil al unei democraţii care se află într-un proces destul de sinuos de constituire.”

Europa Liberă: Revenind la ceea ce s-ar putea califica drept „frivolitate politică” a moldovenilor, şi nu doar a moldovenilor. Ce-i face pe oamenii de aici să se adune în cadrul unui partid? Vederi doctrinare? Interese? Temperament? Supărări? Idealuri?

Oazu Nantoi:
„Cred că de toate… Partidele politice care există la nivel naţional, ca forţe politice reale afirmate atât la nivel local, cât şi cel central, unesc mii de oameni şi aceşti oameni sunt foarte diferiţi.

Dacă, de exemplu, în cadrul ultimilor alegeri locale, 64 de primari care au reuşit să învingă pe listele PLDM anterior au fost pe listele comuniştilor, asta vorbeşte despre o doză de conformism care există în societatea noastră. Şi traseismul politic este un factor politic real nu numai pentru Republica Moldova, nu doar pentru moldoveni.

Repet: atunci, în 2007, când domnul Filat a lansat proiectul politic numit PLDM, sigur că în societate erau mii şi mii de oponenţi ai partidului comuniştilor care s-au bucurat că a apărut o forţă politică cu un mesaj clar, strident şi cu un lider tânăr şi energic. Aici este ca de obicei o suprapunere a mai multor factori, dar în total există impactul asupra proceselor politice din Republica Moldova.

Noi vedem că PLDM-ul a crescut constant în toate raiting-urile, sigur că aceasta se datorează parţial faptului că domnul Vlad Filat deţine funcţia de prim-ministru, cea mai importantă şi cea mai văzută funcţie în Republica Moldova, pe lângă faptul că dumnealui acordă timp substanţial acţiunilor de Public Relation (PR), cum spunem noi, probabil că are o echipă de sfetnici în acest sens. Dar aceasta este concurenţa politică şi nimănui nu-i este interzis să purceadă la aceleaşi procedee şi să obţină aceleaşi rezultate.”

Europa Liberă: Apropo, se întâmplă ceva în aceste zile pe stânga politică. Dv. cum vă raportaţi la aceste anunţuri de fuzionări, fie pe un subiect anume, pentru promovarea anumitor viziuni? Ce credeţi că se întâmplă?

Oazu Nantoi:
„În viziunea mea, deocamdată cel puţin, tot ce se întâmplă pe stânga politică din Republica Moldova, este sub pragul electoral. Totodată, stânga politică din Republica Moldova în ultimul timp se identifică univoc cu ambiţiile neo-imperiale ale Rusie, dacă se poate de spus aşa. Ei prea des umblă la Moscova şi jură credinţă proiectului de Uniune Euroasiatică şi credinţă lui Putin pentru ca să numesc aceste partide „stângă politică”. Ele nu sunt partide moldoveneşti de stânga.

Noi, în Republica Moldova, încă nu avem o stângă care ar putea fi numită „stângă doctrinară”, este o stângă care caută fericire pe lângă porţile Kremlinului. Şi, deocamdată, eu repet, această stângă se aseamănă cu nişte animale, „hiene” care aşteaptă să rupă din cadavrul Partidului comuniştilor, care este în proces de erodare, deoarece în opinia mea personală partidul comuniştilor a intrat într-un impas, într-o criză internă, când deja nu are nici idei proaspete, nici nu poate alege o linie de comportament adecvat, şi liderul este depăşit şi consumat… ”

Europa Liberă: Dle Nantoi, ştiţi cum se spune - „În democraţie, un partid îşi consumă întotdeauna forţele principale încercând să demonstreze că celălalt partid nu este potrivit pentru conducere – şi de obicei ambele reuşesc şi au dreptate”. Spuneţi-mi un subiect, o temă de interes naţional în privinţa căreia partidele din Republica Moldova lasă de-o parte luptele şi divergenţele şi stau dârz umăr la umăr, în interesele cetăţeanului…

Oazu Nantoi:
„Spre regret, eu nu văd asemenea teme naţionale, probabil în lipsa naţiunii. Deocamdată naţiunea civică moldovenească se naşte în chinuri. Şi cu toate că probleme există cu duiumul de ordin naţional, eu nu văd acea capacitate, acea responsabilitate în faţa alegătorilor şi în faţa societăţii, care i-ar fi consolidat pe politicienii noştri pentru rezolvarea lor.

Să ne aducem aminte de anul 2005, când cvasiunanim au fost votate nişte legi în parlament, când a existat pentru câteva clipe acea consolidare. Spre regret, după aceea noi am deraiat în lupta aceasta sterilă internă, cu comunişti şi anticomunişti „de prăsilă”, şi deocamdată nu reuşim să ieşim din cercul acesta vicios.”
XS
SM
MD
LG