Linkuri accesibilitate

Mitt Romney și intențiile sale în sfera politicii externe


Candidatul republican Mitt Romney vorbind la Virginia Military Institute, la Lexington, Virginia
Candidatul republican Mitt Romney vorbind la Virginia Military Institute, la Lexington, Virginia

Candidatul republican s-a pronunțat pentru o politică externă care să proiecteze într-o mai mare masură influența americană în lume.


Candidatul republican la presedintia Statelor Unite, Mitt Romney a rostit un important discurs de politica externa. Care au fost principalele repere? Corespodentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Romney a spus ca maniera in care presedintele Obama conduce politica externa transforma regiunea de mare volatilitate, Orientul Mijlociu, intr-una chiar mai periculoasa. Candidatul republican s-a pronuntat pentru o politica externa care sa proiecteze intr-o mai mare masura influenta americana in lume.

Adresindu-se studentilor la Academia Militara din Virginia, Mitt Romney a criticat administratia pentru maniera in care s-a raportat la episodul de luna trecuta, cind in urma a ceea ce s-a dovedit a fi fost un atac terorist, ambasadorul american in Libia si alti trei americani au fost ucisi.

Romney a mai atacat ceea ce considera esecurile diplomatiei lui Obama in Iran, Irak, Israel, Siria, Rusia si-n alte tari ale lumii. Dezbaterea urmatoare dintre cei doi candidati, de la 16 octombrie va include si politica externa.

Pronuntindu-se pentru o politica externa mai dura, Mitt Romney a indicat insa ca el nu se va precipia sa declanseze actiuni militare. Dar el l-a acuzat pe Obama ca retrage prea grabit forte din Irak, erodind progresele realizate si facind loc retelei Al Qaida. Presedintele Obama considera ca retragind trupele isi tine o promisiune electorala, facuta in 2008.

Romney nu s-ar grabi cu retragerea nici in Afganistan. Cu strategia care a dus la uciderea lui Osama Bin Laden, fostul guvernator de Massachussets s-a aratat de acord, dar nu si cu folosirea excesiva a atacurilor cu avioane fara pilot, in Orientul Mijlociu.

Campania lui Obama a replicat imediat amintind de gafele facute de Romney in timpul unui turneu in strainatate, in vara, ca o dovada ca nu e pregatit sa conduca tara, in ciuda retoricii sale dure. Romney a spus ca daca va fi ales va inaspri sanctiunile impotriva Iranului si va trimite nave de lupta in regiune, pentru a convinge Teheranul sa renunte la programul nuclear.

In probabil cel mai interesant accent al discursului, Romney a spus ca va identifica elemente din opozitia siriana, care impartasesc valorile americane si se va asigura ca obtin arme pentru a infringe regimul lui Bashir al-Assad. El a acuzat administratia Obama si aliatii occidentali ca privesc conflictul de pe margine. O purtatoare de cuvint a campaniei lui Romney a spus ca echipa acestuia include citiva consilieri ai fostului presedinte George W Bush, predecesorul lui Obama si cel care a declansat nepopularul razboi din Irak.
XS
SM
MD
LG