Linkuri accesibilitate

Michael Jensen: Victoria „Visului georgian” a fost şi pentru noi o surpriză


Michel Jensen
Michel Jensen

Interviu cu raportorul APCE responsabil cu monitorizarea Georgiei.

În Georgia, preşedintele Mihail Saakaşvili s-a întâlnit pentru prima dată cu liderul fostei opoziţii, miliardarul Bidzina Ivanişvili, al cărui alianţă a câştigat alegerile generale din 1 octombrie şi a promis că tranziţia va fi una paşnică şi civilizată. O promisiune, reluată şi de Ivanişvili, care se pregăteşte să devină prim ministru. Corespondenta Europei Libere la Strasbourg a stat de vorbă cu parlamentarul european Michael Jensen, raportorul pentru Georgia al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei:

Europa Libera: Dle Jensen cum ati aprecia alegerile din Georgia, in calitatea dvs de raportor?

Michael Aastrup Jensen: Am fost acolo cu 14 zile inainte de alegeri si desigur in ziua alegerilor si ceea ce pot spune este ca am asistat la alegeri democratice desfasurate la
Am asistat la alegeri democratice desfasurate la standarde europene, toate partidele au putut sa dezbata in mod liber temele de campanie...

standarde europene, toate partidele au putut sa dezbata in mod liber temele de campanie. Una peste alta, au fost niste alegeri foarte corecte si foarte libere. Dar a fost si o surpriza pentru noi, raportori si chiar jurnalisti. Eu sunt complet neutru cu privire la cine castiga aceste alegeri, dar cred ca a fost o surpriza atat pentru Mişcarea Unităţii Naţionale (partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili), cat si pentru „Visul georgian” (alianţa de opoziţie).

Europa Libera: Presedintele Saakaşvili a beneficiat de un sprijin sustinut din partea Occidentului insa se pare ca nu a stiut sa abordeze in felul cel mai fericit conflictul cu Rusia pe marginea regiunilor Abhazia si Osetia de Sud. Daca ar fi sa ii reprosati ceva dlui Saakaşvili la ce anume v-ati opri?

Michael Jensen despre alegerile din Georgia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:27 0:00

Michael Aastrup Jensen: L-am intalnit pe presedintele Saakashvili de multe ori si am avut discutii foarte oneste si deschise cu acesta. Cred ca este important sa spunem foarte clar ca exista doua teritorii care desi apartin Georgiei sunt ocupate de Rusia acum. Pe de alta parte trebuie sa admitem de asemenea ca referitor la razboiul din 2008 lucrurile au fost facute destul de fara tact, nediplomatic. Ar fi trebui sa se gaseasca o baza comuna pentru a merge mai departe. Acest lucru lipseste acum si sper ca atat Mişcarea Unităţii Naţionale cat si „Visul georgian” vor conlucra in noul parlament pentru a gasi o solutie in privinta teritoriilor ocupate.

Europa Libera: Si este in aceasta privinta dl Ivanişvili omul potrivit, omul salvator?

Michael Aastrup Jensen: Vom vedea. Pana una alta, dl Saakaşvili este inca presedinte si va trebui sa conlucreze cu dl Ivanişvili. Este important ca acestia sa nu se
Saakaşvili este inca presedinte si va trebui sa conlucreze cu dl Ivanişvili. Este important ca acestia sa nu se certe, pentru ca intr-o chestiune atat de importanta cum e cea a relatiilor cu Rusia trebuie sa vorbeasca pe aceeasi voce...

certe, pentru ca intr-o chestiune atat de importanta cum e cea a relatiilor cu Rusia trebuie sa vorbeasca pe aceeasi voce.

Europa Libera: Ramanand un pic la actualul presedinte, care credeti ca sunt realizarile acestuia?

Michael Aastrup Jensen: Cred ca are multe realizari. De pilda nivelul coruptiei este acum deosebit de scazut, a impus transparenta - de exemplu toate statiile de politie sunt complet transparente, cu pereti din sticla, astfel incat sa se vada ce se petrece inauntru, daca politistii iau mita. De asemenea, nivelul infractionalitatii a scazut foarte mult si nu in ultimul rand a miscat tara catre vest si Georgia este acum atat candidat pentru UE cat si pentru NATO.

Europa Libera: Insa cu acest cost: cu o Rusie deloc prietenoasa, ca sa spunem asa.

Michael Aastrup Jensen: Nu as spune asta, insa revenind la acest conflict trebuie spus ca este o pierdere imensa a unui teritoriu mare. In opinia mea rusii au fost prea agresivi si cred ca ei sunt cei vinovati ca inca avem acolo un conflict inghetat.

Europa Libera: Ce ar fi de asteptat de la noul premier?

Michael Aastrup Jensen: In primul rand trebuie sa reafirme faptul ca Georgia ramane angajata principiilor COE - democratie, drepturile omului etc. - al carei membru este.
L-am intrebat pe dl Ivanişvili si ne-a raspuns ca doreste ca Georgia sa se integreze in UE, in NATO. Sper ca acesta sa fie adevarul...

Mai este mult de facut in Georgia si de aceea voi merge la Tbilisi in decembrie pentru a ma intalni cu Ivanişvili si pentru a discuta despre agenda tarii sale.

Europa Libera: Se spune despre Dl Ivanişvili ca are legaturi stranse cu Moscova. Cum sa traducem aceasta apropiere de Moscova? Cu o indepartare de UE, de NATO?

Michael Aastrup Jensen: Acestea sunt totusi zvonuri. L-am intrebat si ne-a raspuns ca doreste ca Georgia sa se integreze in UE, in NATO. Sper ca acesta sa fie adevarul pentru ca acolo cred ca ar trebui sa fie Georgia.

* Michael Aastrup Jensen (n.1976) este membru al parlamentului danez din partea Partidului Liberal, al cărui purtător de cuvânt şi este. Este cel mai tânăr politician care a câştigat în Danemarca un mandat de primar - in perioada 2001-2006 a fost primarul oraşului Randers.
XS
SM
MD
LG