Linkuri accesibilitate

Aprobarea unei noi Constituții este o mare responsabilitate, graba aici este contraindicată


Vasile Botnaru în dialog cu Gheorghe Cojocaru.



Este nevoie de amendarea constituţiei Moldovei ? Cit ar putea fi acceptat şi cît nu în actuala structură a Parlamentului ? Despre idealuri şi realitatea şanselor în aceste dezbateri, a stat de vorba Vasile Botnaru cu istoricul şi analistul politic de la Chișinău, Gheorghe Cojocaru.


Gheorghe Cojocaru: „Chestiunea adoptării unei noi Constituției ocupă un loc central printre obiectivele prioritate ale Alianței pentru Integrare Europeană, formulate în programul de guvernare pentru perioada 2010-2014. Spre sfârșitul acestui an, Alianța liberal-democrată va marca doi ani de la preluarea celui de-al doilea mandat, interval în care deciziile cele mai importante și cu cel mai mare impact public scontat ar trebui să fie luate, pentru a nu se ajunge ulterior la o confruntare cu un context social-economic mai puțin dispus să asculte de vocea puterii”.

Europa Liberă: … cu atît mai mult că nu este un teren viran. Ascultătorii noştri îşi amintesc probabil că în perioada interimatului președinţiei lui Mihai Ghimpu a fost formată o comisie. Ce s-a întâmplat cu aceste elaborări ale juriștilor în materie de Constituție?

Gheorghe Cojocaru:
„Toate acele elaborări au fost puse la timpul respectiv pe masa factorilor de decizie, altfel spus, problema Constituției din punctul de vedere al expertizei și asistenței juridice este demult soluționată. Mai mult decât atât, și Comisia de la Veneția a fost informată în detalii și consultată asupra expertizei și propunerilor Comisiei constituționale de la Chișinău. Comisia a propus soluții pentru cele mai controversate chestiuni, însă factorii responsabili sunt cei care nu se pot, deocamdată, pune de acord asupra esenței și profilului regimului politic care urmează să fie configurat de noua Constituție”.

Europa Liberă: Dar, de ce nu se pun de acord liderii actualei Alianțe de guvernare asupra unui proiect de Constituție, care, ar îngloba profilul regimului politic şi ar înlătura toate confuziile și dezechilibrele din actuala Constituție?

Gheorghe Cojocaru:
„Probabil, pentru că, într-adevăr, aprobarea unei noi Constituții este o mare responsabilitate, graba aici este contraindicată, trebuind să fie respectate strict toate acțiunile procedurale și de conținut. Deși de la bun început există un acord de principiu asupra necesității unei noi Constituții, nu există, după cum se vede, un acord asupra celor mai importante aspecte ale sistemului politic care urmează să rezulte din viitoarea Constituție. Divergențele de abordare sunt explicabile, dar, ceea ce este mai puțin de înțeles este o anumită lipsă de preocupare din partea liderilor Alianței față de acest obiectiv strategic al programului lor de guvernare”.

Europa Liberă: Nerăbdători cum sîntem, noi acei care stăm de partea astaa televizorului, ne întrebăm totuşi: ce șanse sunt astăzica să fie urnit din loc carul noii Constituții?

Gheorghe Cojocaru:
„Astăzi șanse există, ele au existat și până acum, mai puțin voința politică care trebuie să genereze imboldul inițial pentru ca acest car al Constituției s-o ia pe drumul cel bun. În chestiunile principiale, cum este cea a Constituției, omogenizarea punctelor de vedere la nivelul actualei Alianțe de guvernare va trebui privită ca o premisă esențială pentru reușita promovării noi Constituții, care, dintr-o perspectivă optimistă, ar putea prefigura integrarea europeană a Republicii Moldova”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG