Cât de eficient este învățământul moldovenesc în a-i pregăti pe tineri pentru viitorul rol în economia țării, este tema interviul realizat de Valentina Ursu cu doctorul în economie Valentina Postolache, doctor în economie și profesor universitar.
Valentina Postolache: „Învăţământul superior, de rând cu cel profesional, are menirea să dezvolte abilităţi şi să obţină nişte calificări pentru piaţa muncii.
Iată că tocmai aici avem foarte multe probleme. Din motiv că, din an în an, există şi probleme demografice; evident că în Republica Moldova. Iar dacă comparăm cu 2006-2011, numărul celor înmatriculaţi la studii superioare a scăzut cu 15%.”
Europa Liberă: Păi bine, dar dacă populaţia reproductivă e plecată la munci peste hotare, nici nu avem de unde să înregistrăm acest spor demografic.
Valentina Postolache: „Exact. Avem tocmai grupa de vârstă de 25-34 ani, avem cele mai mari plecări peste graniţă, în căutarea unui loc de muncă, pentru că aici este destul de complicat să răspunzi rigorilor muncii. Chiar dacă există locuri de muncă, ele nu sunt bine plătite şi nu sunt atractive.”
Europa Liberă: A cui e vina?
Valentina Postolache: „Vina o poartă absolut toţi: şi acei care trebuie să creeze locuri de muncă, în schimbul unor facilităţi...”
Europa Liberă: Trebuie să creeze locuri de muncă statul şi sectorul privat.
Valentina Postolache: „Trebuie să creeze statul şi sectorul privat. Dar sectorul privat aşteaptă şi el facilităţi, la rândul său. Adică nişte facilităţi fiscale, cum ar fi la înmatricularea tinerilor, spre exemplu, cum fac alte state. Trebuie să menţionăm şi calitatea studiilor pe care le obţin tinerii.”
Europa Liberă: E o calitate proastă?
Valentina Postolache: „E o calitate care nu răspunde rigorilor pieţei muncii.”
Europa Liberă: Deci, nu se pregătesc specialişti calificaţi?
Valentina Postolache: „Nu au o pregătire la nivelul cuvenit. Dar, pe de altă parte, uitaţi-vă cum ei îşi găsesc locuri de muncă peste hotare. Bine, îşi găsesc cei cu specialităţi atractive, IT-ul, în mod deosebit. Acuma avem şi noi la înmatriculări la această specialitate tendinţe de creştere.
Dar dacă e să ne întoarcem la învăţământul universitar, există şi probleme care ţin de management. Trebuie să pornim de la acele documente strategice care sunt aşteptate atât de cadrele didactice, cât şi de întreaga societate.
Mă refer la Codul Educaţiei care, de 9 luni de zile, după ce a fost consultat absolut cu toate sectoarele şi nonguvernamental şi, de 9 luni de zile, se află pe poliţele Ministerului Educaţiei. Am citit proiectul Legii bugetului pentru 2013 şi în articolul 44 se propune o autonomie financiară deplină instituţiilor superioare de învăţământ. Or, aceasta ar însemna că aproape 16.000 de salariaţi...”
Europa Liberă: Din corpul profesoral nu vor mai fi bugetari.
Valentina Postolache: „Nu vor mai primi din partea statului resurse financiare. La Universitatea de Stat, care pregătește cadre pentru economia naţională. Nu toate facultăţile au venituri proprii care vin din surse extrabugetare, din contract. Şi atunci întrebarea mea este una: oare această prevedere nu va avea un impact destul de negativ asupra dezvoltării învăţământului în întregime?”
Europa Liberă: Ce soluţii aţi avea dvs.?
Valentina Postolache: „Cred că trebuie de găsit altă soluţie, de făcut eşalonat.
Europa Liberă: Care? Sunteţi economist.
Valentina Postolache: „De exemplu, ar fi valabil acest lucru pentru 2 sau 3 instituţii de învăţământ, care se descurcă şi aşa, fără de mari resurse pe care le primesc de la bugetul de stat. Aceasta este Academia de Studii Economice, care de sine stătător şi-a demonstrat capacităţile. Pot fi şi alte instituţii. Deci, trebuie să avem un studiu de fezabilitate, înainte de a lua deciziile acestea, dar nu aşa, pentru toţi: nu mai primiţi bani de la buget.”
Europa Liberă: Păi bine, dar s-a făcut şi cu acceptul conducătorilor de instituţiile de învăţământ.
Valentina Postolache: „Nu ştiu, nu am auzit opiniile domniilor lor, pentru că, de fapt, acest lucru l-am văzut recent în proiectul bugetului, de exemplu, în cadrul Universităţii de Stat. Cei de la economie şi de la drept, în cadrul universităţii, aduc cele mai mari venituri.
Anul trecut, pentru prima dată, a fost o egalitate de salarizare pentru toate cadrele didactice. Fapt care pe mine personal mă deranjează. Or, e nedrept că stai cu 130 de perechi de ochi în auditoriu, la torent şi alt coleg, e cu cinci oameni în auditoriu.”
Europa Liberă: Totdeauna a existat o frică, o reacţie rezervată la ceea ce este nou.
Valentina Postolache: „Ce va face Universitatea Pedagogică? Pentru că şi aşa avem deficit de cadre, în special, în localităţile rurale. Şi, cu mare durere în suflet, remarc că la pedagogie, nu se duc cei mai buni tineri. Şi cui încredinţăm noi copiii noştri, viitoarea generaţie?
În proiectul bugetului nu prea vedem facilităţi pentru dezvoltarea afacerilor. De aici reiese că nu vor fi create noi locuri de muncă. Vom avea ajustări în sistemul de învăţământ, în ocrotirea sănătăţii, plătim pentru orişice, care ne adresăm la medic. Şi atunci unde se duc impozitele? Am eu tot dreptul să întreb acest lucru? Ca plătitor de impozite. Ca contribuabil.”
Europa Liberă: O economie prosperă, competitivă, pe când şi cu cine?
Valentina Postolache: „Problemele migraţiei niciodată nu au fost recunoscute de către autorităţi. Se spunea: 300 de mii, 400 de mii. Iată că este mai mult de 1 milion de populaţie.”
Europa Liberă: Plecată în căutarea unui loc de muncă peste hotare.
Valentina Postolache: „Plecată în căutarea unui loc de muncă peste hotare. Şi autorităţile se dau cu părerea că noi facem foarte mult pentru migranţi, că încheiem acorduri bilaterale cu alte state. Nu zic, şi lucrul acesta trebuie. Numai că nu trebuie să punem accentele pe încheierea acordurilor interstatale, pentru că ai noştri pleacă, în căutarea unui loc de muncă bine plătit, în comparaţie cu Republica Moldova.
Şi preţurile care cresc în continuare la noi, nivelul de trai pe care un salariat poate să-l asigure cu un 3.000 lei... în comparaţie cu 1000, cel puţin, de euro din Uniunea Europeană. Cei care vin din Uniunea Europeană zic: „Noi câştigăm 1000 de euro, foarte repede se cheltuie în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Doamnă Postolache, dar, pe de altă parte, pentru că există această forţă de muncă ieftină, de ce nu atrage investiţii?
Valentina Postolache: „Niciun investitor nu va vrea să investească în Republica Moldova, când nu are garanţii.”
Europa Liberă: Ce garanţii ar vrea?
Valentina Postolache: „Că pe o perioadă oarecare de timp, nu se va schimba nici politica bugetar-fiscală, nu se vor majora, de exemplu, impozitele nu va fi afectată afacerea de corupţie. Or, la fiecare pas la noi, numai se aude că se luptă cu corupţia, dar, de fapt, nu am auzit niciun caz să fie pedepsit un funcţionar public care e corupt. Nimeni, de la cel mai înalt nivel. Aceasta foarte mult descurajează, atât pe cei din exterior, cât şi oamenii care sunt încă în Republica Moldova.”