Linkuri accesibilitate

Biden-Ryan - o dezbatere față în față plină de substanță


Vicepreședintele Joe Biden (dr.) candidatul republican la funcție, Paul Ryan
Vicepreședintele Joe Biden (dr.) candidatul republican la funcție, Paul Ryan

Poziții extrem de diferite despre probleme esențiale din perspectiva populației: situația economică, impozitele, programele de asigurări sociale și medicale si mai multe teme de politică externă.


Citeva concluzii dupa dezbaterea intre candidatii americani la functia de vice-presedinte, Joe Biden si Paul Ryan de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

A fost o dezbaterea excelenta. Premiza a fost urmatoarea: in urma primei dezbateri prezidentiale, tendinta de dupa Conventii care-l favoriza pe presedintele Obama a fost oprita si chiar pusa in revers. Republicanul Mitt Romney a parut la prima dezbatere energic, bine informat si extrem de eficace. Presedintele a parut obosit, pasiv, netaxindu-si oponentul pentru multe afirmatii discutabile.

Dupa acea dezbatere, baza de sustinere a democratilor s-a clatinat serios, fapt reflectat in sondaje. Or, in acest ciclu electoral, nehotaritii sint relativ putini la numar si ceea ce conteaza este tocmai aceasta baza de sustinatori ai ambelor partide. Misiunea lui Joe Biden in dezbatere a fost sa insufle din nou energie acestei baze. Si a facut-o cu succes, fiind extrem de combativ.

Misiunea deputatului Paul Ryan a fost sa mentina credibilitatea candidaturii lui Romney si, de asemenea, a reusit. Primele estimari indica egalitate intre cei doi, cu anumite diferente de opinie cu privire la elemente de stil. Dar dezbaterea a fost atit de plina de substanta si atit de intensa incit este putin probabil ca stilul sa cintareasca prea mult.

Cei doi au dat la iveala pozitii extrem de diferite cu privire la probleme esentiale din perspectiva populatiei: situatia economica, impozitele, programele de asigurari sociale si medicale si mai multe teme de politica externa decit era de anticipat.

Cu privire la politica externa, Biden a avut beneficiul experientei, dar se poate spune ca mai tinarul său contracandidat s-a descurcat onorabil, dovedind ca stapineste informatia. Fireste ca in zilele care vor urma unele dintre afirmatiile lui Ryan vor fi analizate si probabil vor fi reluate in urmatoarea dezbatere prezidentiala, saptamina viitoare.

Ryan a dat la iveala de exemplu optiuni de securitate nationala mai dure, care pot crea impresia ca duoul republican ar putea duce America in noi razboaie. La fel si in legatura cu dreptul la avort, Ryan a refuzat sa precizeze daca acesta este in pericol in cazul in care Romney cistiga.

Va avea aceasta dezbatere impact? Americanii nu aleg vice-presedinti, ei aleg presedinti si, din aceasta perspectiva, impactul este limitat. Date fiind conditiile descrise la inceput insa, aceasta dezbatere creaza o platforma si ridica stacheta pentru cea importanta, care va urma saptamina viitoare. De remarcat si cordialitatea cu care candidatii s-au intretinut dupa incheierea dezbaterii, cind familiile li s-au alaturat pe scena. Ea aduce aminte de o vreme, la care ambii candidati au facut referire, cind diferentele partizane lasau totusi loc pentru relatii cordiale de multe ori aducatoare de compromis politic de care este atit de multa nevoie si acum.
XS
SM
MD
LG