Linkuri accesibilitate

Obama se impune în a doua dezbatere electorală televizată


La dezbaterea de la Hofstra University
La dezbaterea de la Hofstra University

Majoritatea analiștilor oscilează între egalitate și o victorie pentru Barack Obama.


Cea de-a doua dezbatere prezidentiala din Statele Unite s-a incheiat. Există un cîștigător? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Dezbaterea, care a durat peste o ora si jumatate, a fost mult mai incinsa si echilibrata decit cea precedenta, iar majoritatea analistilor oscileaza intre egalitate si o victorie pentru Barack Obama.

Formatul a fost deschis intrebarilor venite din sala, publicul fiind un esantion relevant de alegatori inca indecisi. Nici unul dintre candidati nu a obtinut o victorie clara, asa cum s-a intimplat cu Romney in prima dezbatere.

Cele doua tabere sint multumite pentru ca cei doi candidati au spus multor lucruri pe nume, in functie de orientarile lor ideologice. Indecisii, ca de obicei sint mai putin interesati de gilceava, cit de substanta celor spuse. Pe ansamblu ceea ce conteaza insa este daca aceasta dezbatere va produce un impact electoral, daca va convinge alegatori indecisi sau ezitanti sa voteze pentru unul sau altul dintre candidati. Aici parerile sint impartite.

Obama a transformat performanta negativa din prima dezbatere intr-un avantaj, pentru ca diferenta de prestatie a fost clara si asta a creat senzatia-care in astfel de imprejurari tine loc de realitate-ca a cistigat. Primul sondaj CNN arata ca Obama a iesit invingator, 73% spunind ca presedintele a avut o prestatie mai buna decit s-au asteptat fata de 37% in cazul lui Romney.

In actualitate: dezbaterea televiziată Obama-Romney
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:17 0:00

Obama a avut citeva momente importante, cind a spus, de exemplu, ca pensia lui este mai mica decit a lui Romney, cind a cistigat - cu argumente discutabile, dar a cistigat - schimbul de replici cu privire la imprejurarile care au adus la uciderea a patru americani la Benghazi si odata cu referirile sale la declaratii anterioare ale lui Romney ca 47% dintre americani sint dependenti de stat.

Romney a avut si el momente bune, in special cind a explicat de ce situatia de acum e mai rea decit cu patru ani in urma si de ce el are credibilitate in calitate de creator de locuri de munca. Dar republicanul a ratat momente importante, un exemplu fiind cel legat de Libia. Romney si-a ales gresit formularea, afirmind ca presedintele nu ar fi caracterizat incidentul de la Beghazi drept un atac terrorist, fiind contrazis de moderatoare.

Presedintele a spus la o zi dupa incident că a fost un act terorist, dar nu e mai putin adevarat ca zile intregi dupa aceea, membrii ai administratiei sale au continuat sa sustina ca ar fi fost o demonstratie scapata de sub control si nu un act terorist. Victoria in aceste dezbateri este definita de astfel de momente si de perceptia lor. Obama a parut in acel moment puternic, hotarit, prezidential. Romney a ezitat. Si asa s-a scris istoria acestei penultime dezbateri prezidentiale.
XS
SM
MD
LG