Linkuri accesibilitate

Reabilitare tacită a regimului comunist în Bulgaria


Boris Borisov: „Jivkov a fost un garant al dezvoltării pașnice a Bulgariei.”


Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la nașterea lui Liudmila Jivkova, fiica dictatorului comunist, ministru al culturii și membra al conducerii PCB în anii 70-80, la Universitatea de stat „Kliment Ohridski” a avut loc o conferință dedicată activității sale în domeniul culturii si istoriei. Evenimentul a fost precedat de protestele unui grup de studenti si profesori.

Coaliția albastră, dreapta parlamentară, a acuzat rectorul celei mai vechi universități de stat că face jocul socialiștilor, foști comuniști. De la tribuna Parlamentului ex-premierul Ivan Kostov a definit conferința dedicata Liudmilei Jivkova tentativă de a fi prezentat regimul represiv drept expresie a umanismului, toleranței și deschiderii către lume.

Ambasadorul Bulgariei la ONU Stefan Tafrov a întrebat dacă în Germania de azi este posibilă organizarea unei conferințe în memoria unui demnitar al regimului nazist. Rectorul Ivan Ilcev însă a criticat „reacția primitivă” și „tentativa de a fi împiedicați istoricii să-și practice meseria”. Profesorul a mai spus că Jivkova este o personalitate contradictorie, care în timpul vieții nu nu a fost apreciată în patrie. Conferința ar putea fi interzisă numai dacă din lista participanților ar fi fost eliminați cei care au o atitudine critică fața de activitatea d-nei Jivkova.

Indiferent de declarațiile rectorului, mediile au făcut o legătura între conferința științifică și un lung șir de evenimente prin care este reabilitat pas cu pas regimul comunist. Însăși premierul Borisov a declarat că „Jivkov a fost un garant al dezvoltarii pașnice a Bulgariei care nu a permis incidente grave cu victime precum cele din Cehia sau Ungaria”.

Când a preluat postul de prim-ministru Borisov, care a fost, în anii '90, bodiguard personal al dictatorului comunist, a spus că va fi fericit dacă va putea realiza o sutime din cea ce a făcut Jivkov pentru țara. Sunt cunoscute și cuvintele sale – noi nu vom putea vopsi cea ce Jivkov a construit.

Fiica lui Liudmila Jivkova, Evghenia, a fost deputat în Parlamentul precedent pe lista Partidului Socialist. Ea se numără printre creatorii de modă cei mai cunoscuți în Bulgaria. Ginerele dictatorului Ivan Slavkov, a rămas si in anii '90 membru al Comitetului olimpic international.
Previous Next

XS
SM
MD
LG