Linkuri accesibilitate

Ucraina în așteptarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare


„În borșul politic ucrainean s-a mai adăugat piper, dar cât de iute va fi mai rămâne de văzut”.


Partidul Regiunilor al președintelui ucrainean, Victor Ianukovici conduce în urma numărării parțiale a voturilor exprimate pentru partide la alegerile parlamentare de duminică, despre care principala formațiune a opoziției a spus că nu pot fi considerate libere și corecte. Observatorii occidentali conduși de OSCE încă nu și-au dat publicității concluziile în urma primelor alegeri parlamentare în perioada de aproape un an și jumătate de când Ucraina este condusă de președintele Ianukovici.

Partidul Regiunilor al președintelui ucrainean Victor Ianukovici este pe cale să obțină majoritatea de unul singur după alegerile parlamentare de duminică. Dar va trebui să facă față unei opoziții revigorate datorită succesului obținut de naționaliști și de partidul liberal Udar al multiplului campion la box, Vitali Klitșko.

Situația încă nu este întru totul limpede, dar partidul prezidențial s-a declarat învingător încă de duminică seara, când un sondaj la ieșirea de la urne sugera că a obținut între 28 și 30% din voturi pe listele de partid. Cu ajutorul candidaților săi din circumscripțiile uninominale, Partidul Regiunilor speră să obțină majoritatea simplă în Parlamentul de 450 de locuri, ceea ce ar însemna mai mult decât are astăzi – anume rolul de frunte într-o coaliție majoritară împreună cu comuniștii și alți aliați.

Agenția Reuters scrie că victoria partidului prezidențial la parlamentare va consolida poziția președintelui Ianukovici al cărui prim mandat expiră în 2015. Aflarea lui Ianukovici în fruntea Ucrainei de peste un an și jumătate, scrie Reuters, a fost marcată de creșterea puterilor prezidențiale și înrăutățirea relațiilor cu Occidentul din cauza întemnițării rivalei sale, lidera opoziției Iulia Timoșenco.

Condamnată anul trecut la șapte ani de închisoare pentru abuz în funcție într-un proces controversat pe care Statele Unite și Uniunea Europeană l-au numit „justiție selectivă”, Timoșenko nu a fost lăsată împreună cu alți câțiva asociați să se înscrie în cursă și a spus că singur acest lucru face alegerile incorecte. Partidul ei, Opoziția Unită „Batkivshchina” (Patria) a ieșit pe locul doi.

Dar rândurile opoziției tradiționale sunt întărite de rezultatele neașteptat de bune ale naționaliștilor din partidul „Svoboda” (Libertatea), care va avea o reprezentare semnificativă în Parlament pentru prima dată. Cu baza electorală în vestul pro-occidental și condus de chirurgul de 43 de ani Oleh Tiahnibok, „Svoboda” se opune mai ales politicii Partidului Regiunilor de a spori rolul limbii ruse în Ucraina.

„«Svoboda» este cea mai mare senzație”, spune analistul politic Volodimir Fesenko de la centrul Penta. „În borșul politic ucrainean s-a mai adăugat piper, dar cât de iute va fi mai rămâne de văzut”. Înainte de alegeri au existat tatonări pentru crearea unui bloc pre-electoral între „Svoboda”, Batkivshchina și cealaltă noutate picantă a scenei politice ucrainene, Udar-ul pugilistului Klitșko, care intră în Parlament cu promisiunea să combată corupția.

Klitșko a trezit suspiciuni în rândul celorlalte două formațiuni ale opoziției pentru că n-a dori să formeze cu ele o coaliție pre-electorală. Dar el spune că se va coaliza acum cu „Batkivshchina” și „Svoboda” și exclude orice coalizare cu partidul președintelui Ianukovici.

„Suntem gata să conlucrăm cu partidele care propun calea europeană de dezvoltare, dar nu întrezărim nici o posibilitate de cooperare cu Partidul Regiunilor și comuniștii din jurul acestuia”, a spus pugilistul.

Singurii aliați ai Partidului Regiunilor pot rămâne comuniștii. O prezență constantă în viața politică ucraineană, Partidul Comunist s-a coalizat cu Partidul Regiunilor în urma prezidențialelor din 2010 și pare pe cale să încheie alegerile parlamentare de acum pe locul trei sau patru.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG