Linkuri accesibilitate

Thriller politic la Bruxelles : Pe fundal de intrigi, UE pregătește o dură lovitură împotriva sectorului tutunului


Lobbyul tutunului e mai puțin influent decat cel al alcoolului: UE a respins deja propunerea de a se lipi pe sticlele de alcool fotografia unui ficat cu ciroza.


Pentru fumătorii europeni este din ce in ce mai greu să îşi găsească un loc. Restaurantele si birourile devin din ce in ce mai restrictive cu acest obicei, considerat daunător. Legislaţia europeană devine din ce în ce mai dură încercînd astfel să reducă cheltuielile de sănătate, deoarece experţii spun că multe boli îşi au obirşia sau agravarea în acest obicei. Dan Alexe relatează:

Un Comisar european dat afară din slujbă, în mod expeditiv, de către șeful său ca un vulgar servitor prins cu mâna in cutia de cofeturi; insinuări in direcția unui lobby atotputernic, cel al sectorului tutunului, care, se spune, ar fi obținut mazilirea Comisarului, ca să-l împiedice să introducă o directivă cu efect devastator pentru vânzătorii de moarte pufăită; în vreme ce Comisarul expulzat amenință cu darea in judecată a președintelui Comisiei europene pentru că i-a ruinat cariera. Cei care se plângeau că plicticosul serai al inaltei politici din UE nu oferă niciodată vreun ingredient dramatic sint acum serviți cu o potențială intrigă de dimensiuni continentale, dacă nu chiar planetare.

Circumstantele demisiei recente a Comisarului pentru Sanatate și Protecția Consumatorului, maltezul John Dalli, rămân obscure. Presedintele Comisiei europene Jose Manuel Barroso l-a forțat fără menajamente să renunțe la înaltul său post, în urma unor acuzații de trafic de influență și asta exact în momentul în care Dalli se pregatea sa aducă o ultimă corectură stilistică celei mai dure directive anti-tabac imaginate vreodată. Dalli anunță acum că îl va da în judecată pe Barroso, deși nici el nu poate furniza o explicație pentru faptul că a demisionat atât de ușor dacă știa că e nevinovat.

Conform legislației UE pe care trebuia să o introducă Dalli, țigările nu ar mai putea fi expuse in magazine (precum se intampla odinioară cu pornografia), iar pachetele de țigări ar fi obligatoriu uniforme, aratând la fel și nepurtand niciun fel de logo sau nume.
Este evident că o asemenea legislație nu putea decât să facă nemulțumiți în importanta și puternica industrie a tutunului. De aici până la a imagina că a fost montat un complot împotriva lui Dalli nu e decât un pas.

De când, în unele țări, se imprima pe pachetul de tigari fotografii de plamani cancerosi, producătorii de tutun se simt încolțiți. Se vede însă că lobbyul tutunului e mai puțin influent decat cel al alcoolului, pentru că Parlamentul European a respins deja propunerea de a se lipi pe sticlele de alcool fotografia unui ficat cu ciroza.

Din fericire însă pentru fumători, rămân suficienți politicieni cărora nu le pasă. In Cehia, de pildă, răposatul Vaclav Havel s-a lasat odinioara filmat in timp ce fuma impreuna cu ministrul sanatatii exact inainte de operatia prin care doctorii i-au scos o tumoare si o jumatate de plaman. Havel ajunsese in acel hal din pricina fumatului, dar, ca un bărbat, trăgea o țigară înainte de operatie.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG