Linkuri accesibilitate

Președintele Parlamentului European Martin Schulz s-a aflat la București...


... la o zi după ce Parlamentul român a sfidat Justiția.


Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a vizitat Bucureștiul într-o perioadă când partidele românești se pregătesc de alegeri, reluându-și confruntarea acerbă din vară, când guvernul era să demită președintele. Ce mesaj le-a transmis demnitarul european, află din relatarea Sabinei Fati.

Președintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz a avut un discurs ponderat, chiar critic la adresa colegilor sai din România. Poate pentru a compensa calatoria pe care a facut-o la Tirgu Jiu, in colegiul unde candideaza premierul socialist al Romaniei, Victor Ponta. Martin Schulz pare sa fi venit cu o misiune speciala, aceea de a-l sustine in mod direct pe seful socialistilor romani, nu de a da mai multa credibilitate gesturilor politice ale USL, Uniunea Social Liberala, favorita la alegerile generale care vor avea loc pe 9 decembrie.

„Lupta impotriva coruptiei nu a fost finalizata” a declarant seful Palramentului European de la tribuna legislativului roman, fara a intra, insa, prea mult in detaliile cotidiene ale subiectului. A evitat in acest fel sa-i critice pe senatorii socialisti si liberali care au hotarit prin vot sa nu puna in practica decizia finala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul actorului Mircea Diaconu, considerat incompatibil din cauza ca a ocupat simultan functiile de senator si de director de teatru. Inalta Curte a decis suspendarea mandatului sau de senator si interzicerea ocuparii functiilor publice. Comisia Europeana a declarat deja ca USL nu respecta promisiunile din perioada crizei de asta vara, cind s-a angajat prin semnatura premierului Victor Ponta sa respecte prevederea potrivit careia „membrii Parlamentului care au decizii definitive de incompatibilitate ori conflict de interese sau condamnari pentru coruptie sa demisioneze”.

Comisia Europeana vorbeste astfel din nou despre nerespectarea statului de drept fiindca, printr-o decizie politica a fost anulata o decizie a Jusititiei. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat miercuri Curtea Constitutionala in acest caz, dar Presedintele Parlamentului European venit in vizita la colegii sai socialisti nu a facut nici un comentariu pe aceasta tema a intruziunii politicului in justitie.

Martin Schulz a tinut totusi sa explice ca Uniunea Europeana „este o comunitate de valori”, iar „statul de drept trebuie respectat”, facind referire la criza politica prin care USL a incercat debarcarea presedintelui Traian Basescu. „Nici ordonantele de urgenta, nici abuzul de incredere nu sint compatibile cu spiritual democratiei” a mai spus Schulz, care venind la Bucuresti in plina campanie electorala a incercat sa compenseze congresul popularilor europeni, care a adunat la inceputul lunii in capitala Romaniei 16 sefi de stat si de guvern din Uniunea Europeana.

USL nu are nevoie in aceasta perioada de voturi, ci de credibiltiate in afara tarii, iar pentru restabilirea increderii de care au nevoie socialistii si liberalii romani e nevoie de mai mult timp si mai ales de mai multe gesturi care sa le dovedeasca bunele intentii.
XS
SM
MD
LG