Linkuri accesibilitate

Bulgaria - un nou cartonaș galben




Comisia Europeană a atacat extrem de dur Bulgaria în urmă alegerii unor noi membri ai Curții constituționale. Comisia a cerut verificarea semnalelor de corupție, trafic de influiență și conflict de interese. Criticile la adresa Bulgariei au fost formulate de purtătorul de cuvânt Olivier Bailly care a subliniat că magistrații trebuie să răspundă celor mai înalte criterii de profesionism și corectitudine. Comisia adresează un apel instituțiilor competente de a verifica acuzațiile de corupție, trafic de influiență și conflict de interese. Astfel de verificări nu au fost efectuate în parlamentul bulgar. Cei doi candidați propuși de partidul de guvernământ „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” /GHERB/, au fost votați fără dezbateri, în pofida cererilor opoziției și a semnalelor lansate în ultimele zile de către Comisia, a declarat Olivier Bailly. El nu a exlus, ca un răspuns la problemele în justiția bulgară, să fie urgentat raportul de monitorizare care, spre deosebire de cel dedicat României, urma să fie prezentat abia în finele anului viitor. În acest mod Sofia va reintra în tandemul cu Bucureștiul care a fost pînă nu de mult mai aspru criticat. Din opoziția socialistă au avertizat că este posibilă blocarea unor fonduri europene.

În loc să răspundă acuzațiilor, unul din noii membri ai Curții, d-na Veneta Markovska, și-a numit criticii Goebels și McCarthy.

Ministrul de externe Nikolai Mladenov la rândul său a declarat că Comisia Europeană nu face decât a răspăndi zvonuri întrucât în prerogativele sale nu intră decizia privind elaborarea unui raport intermediar.

Președintele Plevneliev însă a adoptat o poziție contrară și a văzut în cuvintele lui Bailly un avertisment foarte grav.

Este al doilea caz în ultimele luni în care guvernanții ignoră recomandări ale Bruxellesului. Primul a fost legat de alegerea într-un mod direct a membrilor Consiliului suprem de justiție.

Noii membri ai Curții constituționale din partea parlamentului vor înclina balanța în organul suprem în favoarea guvernanților. În ultimii 3 ani magistrații au anulat 123 de acte legislative adoptate de majoritatea parlamentara atragându-și criticile omului forte Borisov.

Ex-comisarul Meglena Kuneva a declarat că Bruxellesul apără cetățenii bulgari în absența statului.

La problemele în justiție se adaugă și cele în domeniul media. Într-o scrisoare adresată premierului Borisov comisarul și vicepreședinta Comisiei Neely Croes a cerut adoptarea unor măsuri corespunzătoare în vederea garantării pluralismului afectat de lipsa de informații legate de proprietatea și finanțarea mediilor.

Unii analiști au constatat că în condițiile adâncirii autocenzurii, presa străină e pe cale de a deveni, ca pe vremea comunismului, principala sursă independentă de informații pentru bulgari.

Politigraf

XS
SM
MD
LG