Linkuri accesibilitate

Bugetul Moldovei pe 2013 și prognozele optimist/pesimiste


Igor Dodon: „este un buget nerealist, un buget auster şi prea optimist.”



Majoritatea parlamentară de la Chjișinău a votat vineri în lectură finală Legea Bugetului pentru 2013, care se bazează pe prognoza că economia moldoveană va crește la anul cu 5 la sută. Prognoza li se pare exagerată nu doar deputaților opoziției comuniste sau celor socialiști. Chiar și vicepremierul responsabil cu economia, Valeriu Lazăr a spus săptămâna trecută că economia moldoveană, care a încetinit dramatic, până la 1 la sută anul acesta, nu poate spera la mai mult de 3,5% crestere la anul. Liliana Barbăroșie care a asistat la dezbaterile de azi din Parlament se întreabă de ce a fost menținută totuși prognoza optimistă.

Varianta definitivată a Bugetului pentru anul viitor, ce urmează să devină buchia de călăuză pentru Guvern, a fost adoptată cu o rapiditate şi într-o atmosferă de un calm surprinzător. Tensiunile dintre componentele coaliţiei au lipsit cu desăvârşire, iar singurii care au criticat fără drept de apel documentul au fost opoziţia parlamentară şi grupurile de deputaţi desprinşi pe parcurs din PCRM.

Printre ei, Igor Dodon, în trecut ministru al economiei într-un guvern comunist, care crede că graba din acest an a majoritarilor nu este întâmplătoare:

„Într-o săptămână două la Chişinău va veni misiunea FMI cu care se va negocia un nou program şi care va cere un buget realist. Eu cred că guvernarea va spune că bugetul este deja aprobat şi nu putem schimba nimic – vom veni cu rectificări ulterior. Asta e una. A doua parte – bugetul va avea un deficit de cel puţin 2 miliarde. Acest lucru orice specialist îl înţelege şi cel mai probabil acest deficit se speră să fie acoperit din împrumuturi externe, ceea ce va majora datoria statului. Deci, este un buget nerealist, un buget auster şi prea optimist, un buget care are o sigură soluţie – credite masive care vor fi accesate de guvernare.”

Igor Dodon nu este singurul care crede că creşterea de 5 la sută pe care şi-a bazat guvernul prognoza de venituri la anul este exagerată şi practic de neatins, iar deficitul va fi în cel mai bun caz dublu faţă de cel programat. Chiar şi Ministerul Economiei nu contează pe o creştere mai mare de 3,5 la sută, nemaivorbind de prognozele independente care sunt şi mai pesimiste.

De ce, în aceste condiţii, majoritarii au votat un buget care ar putea necesita rectificări deja în primele luni ale anului 2013? Iată explicaţia preşedintelui comisiei buget - finanţe, Veaceslav Ioniţă:

„Este o prognoză, dar eu ştiu cum se fac aceste prognoze, că am făcut multe la viaţa mea. Dacă lucrurile vor evolua într-o direcţie nedorită, vom majora deficitul. Avem de unde, pentru că avem cel mai mic deficit din Europa probabil. Iar deficitul îl vom acoperi fie prin faptul că vom împrumuta, fie că vor vinde proprietăţile statului. Dar cea mai mare probabilitate este că vom acoperi deficitul din donaţii. Avem posibilitatea să identificăm până la 1 miliard. Comisia Europeană, SUA… Avem doi parteneri de bază. Nu putem miza permanent pe asta, dar încă câţiva ani vom avea nevoie de acest suport… Nu suntem primii. Urmăriţi ce s-a întâmplat în Slovenia, alte ţări…”

Igor Dodon se arată însă convins că nu donaţiile, ci împrumuturile sunt marea speranţă a guvernului:

„La nivelul de granturi, partenerii externi îşi fac programările de obicei pe 2-3 ani înainte şi nimeni n-o să găsească sute de milioane granturi pentru Moldova. Este vorba de credite care vor majora datoria externă. Este adevărat că guvernul îşi poate permite acest lucru, pentru că au moştenit o datorie mică de la guvernarea precedentă, de 13 la sută din PIB, spre comparaţie Grecia are 160 la sută din PIB. Deci, mai au de unde creşte şi se bucură de asta.”

Săptămâna viitoare, la Chişinău este aşteptată o misiune a FMI, cu care guvernul speră să înceapă negocierile unui nou memorandum de finanţare, după ce a primit în ultimii trei ani împrumuturi de aproape 500 de milioane de dolari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG