Linkuri accesibilitate

Tensiuni în creştere între Chişinău şi Tiraspol


Eugen Carpov şi Nina Ştanski
Eugen Carpov şi Nina Ştanski

O nouă rundă de discuţii la Misiunea OSCE a scos în evidenţă divergenţele dintre cele două părţi.

Recunoașterea băncilor transnistrene și a numerelor de înmatriculare a mașinilor din stânga Nistrului au fost principalele cereri cu care a venit astăzi la Chișinău negociatoarea transnistreană, Nina Ștanschi la o nouă întâlnire cu vicepremierul moldovean, Eugen Carpov. La întâlnirea găzduită de misiunea OSCE, oficialul moldovean a avut însă o altă agendă, după cum aflăm din relatarea lui Radu Benea:

Răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor transnistreni, după întâlnirea de la Misiunea OSCE, vicepremierul Eugen Carpov a ţinut să calmeze opinia publică, amintind că taxa introdusă de guvern pentru maşinile străine aflate pe teritoriul Republicii Moldova nu se răsfrânge sub nici o firmă asupra celor din regiunea transnistreană.

Eugen Carpov: „Am citit diverse comentarii în presă şi de aceea vreau să declar oficial că decizia nu se referă la mijloacele de transport din Transnistria. Ea vizează exclusiv maşinile înregistrate în ţări străine. Teritoriul Transnistriei nu e considerat - şi nici nu este - juridic şi de facto un stat străin.”

De mai multe luni, Tiraspolul insistă să-i fie recunoscute plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor transnistrene. Experţii lucrează asupra unui model de compromis. Dar după întâlnirea de astăzi, reprezentanta Tiraspolului, Nina Ştanski, s-a arătat profund dezamăgită că Chişinăul nu-i acceptă propunerile şi că insistă asupra unui model de plăcuţe propus de Misiunea europeană de frontieră – EUBAM.

Nina Ştanski: „Partea moldoveană ne-a propus astăzi un model de plăcuţă, identic cu cel propus anterior de Misiunea EUBAM, - la o margine a plăcuţei fiind înscrise literele MD, iar la alta – TN. Ni s-a spus că numai o asemenea plăcuţă, în viziunea Chişinăului, ar fi una neutră. Partea transnistreană nu este pregătită să accepte o asemenea propunere, cu atât mai multă că poziţia noastră era binecunoscută părţii moldovene.”

Tiraspolul a propus ca pe plăcuţele auto să fie trecut numai numărul de înmatriculare, nu şi literele ce desemnează statul de provenienţă.

În registrul nemulţumirilor faţă de Chişinău, ca un avertisment a răsunat anunţul lui Nina Ştanski despre excluderea postului PublikaTV din reţelele de cablu din stânga Nistrului. Ştanski a spus că Tiraspolul va exclude şi postul de televiziune publică Moldova 1, dacă Chişinăul nu-şi va ţine promisiunea de a difuza în spaţiul său posturi de televiziune transnistrene.

Replica vicepremierului Eugen Carpov a fost că guvernul nu împarte frecvenţe de emisie şi nici nu poate obliga pe nimeni să preia anumite posturi TV, sugerând că televiziunile transnistrene ar trebui să se înregistreze oficial la Chişinău.

Observaţia a trezit se pare o anumită iritare lui Nina Ştanski, care a spus că Tiraspolul nu le-a cerut celor două posturi moldovene să se înregistreze în Transnistria.

Nina Ştanski: „Din păcate, întâlnirea noastră a fost mai degrabă un schimb de informaţii. Ceea ce, probabil, denotă faptul că acum ne aflăm într-o situaţie şi mai dificilă decât înainte. Noi nu observăm progresul despre care vorbeşte Eugen. Noi privim în mod diferit la lucruri şi numai acest fapt cred că este o problemă serioasă ce împiedică activizarea dialogului.

Cei doi negociatori s-au contrazis şi în privinţa deciziei recente a Curţii pentru Drepturile Omului de la Strasbourg care a condamnat Rusia în dosarul şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. În timp ce Eugen Carpov şi-a exprimat speranţa că cele 8 şcoli vor fi repuse în drepturi şi li se vor înapoia sediile luate abuziv în 2004, Nina Ştanski a repetat că în Transnistria nu ar exista nici o problemă în utilizarea limbii române.
Previous Next

XS
SM
MD
LG