Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Igor Corman în Croația, alegeri prezidențiale în Statele Unite, grevă generală în Grecia.


Spicherul parlamentului Marian Lupu are programată pentru astăzi în cursul dimineții o întâlnire cu mediatorii și observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

O delegație a Parlamentului moldovean, condusă de șeful Comisiei de politică externă, deputatul Igor Corman, face o vizită de trei zile în Croația, având pe agendă mai ales experiența Croației în integrarea europeană. Croația ar urma să devină la vară a 28-a membră a Uniunii Europene și a doua fosta republică iugoslavă, după Slovenia, care se integrează în clubul european.

Cetățenii cu drept de vot din Statele Unite își aleg astăzi președintele. Sondajele de opinie din ultimele zile indică o cursă strânsă între președintele democrat Barack Obama și guvernatorul republican Mitt Romney.

În Grecia începe astăzi o nouă grevă generală de 48 de ore împotriva măsurilor de austeritate anunțate de guvernul premierului Antonis Samaras. Reducerile de cheltuieli ar urma să fie votate de Parlamentul de la Atena mâine, miercuri.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov își continuă turneul diplomatic în Orientul Mijlociu, consacrat crizei din Siria. Ieri la Cairo Lavrov și-a exprimat sprijinul pentru ideea egipteană a creării unui așa-numit „cuartet” pentru Siria cu participarea Iranului și a Arabiei Saudite. Astăzi Lavrov va vizita capitala Iordaniei, Amman, iar în fruntea agendei se va afla tot situația din Siria învecinată.

La Istanbul începe astăzi procesul intentat unor militari israelieni care în anul 2010 au împiedicat navă turcească „Mavi Marmara”, plină de activiști pro-palestinieni, să spargă blocada impusă de forțele de apărare israeliene asupra Fâșiei Gaza. În ciocnirea de la bordul navei acostate de paza de coastă și-au pierdut viața mai mulți activiști, inclusiv 9 turci. Procesul de la Istanbul are loc în absența acuzaților israelieni.

În capitala Laosului, Vientiane, se încheie astăzi summitul de două zile Asia-Uniunea Europeană, la care participă 19 țări din sud-estul Asiei și cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Agenda summitului, la care a luat cuvântul și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este dominată de criza economică din zona euro și de instabilitatea piețelor financiare internaționale.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG