Linkuri accesibilitate

Cred că Moldova ar trebui să fie atentă la ce se întâmplă în SUA


Vlad Spânu: „America se menţine ca o forţă în lume”.


Barack Obama sau Mitt Romney… Învingător este Barack Obama. Cum s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale, considerate deja istorice, în Statele Unite şi cum pot influenţa acestea starea lumii, inclusiv mica ei parte, Republica Moldova. Vom discuta în această dimineaţă cu dl Vlad Spânu, preşedintele Fundaţiei Moldova de la Washington.

Europa Liberă: Aşadar, alegerile prezidenţiale în SUA au intrat sau intră deja în istorie. Se pare, sau există deja o certitudine confirmată cel puţin de televiziunile care n-au greşit niciodată într-un secol, cum se spune, deci este vorba despre Barack Obama, nu?

Vlad Spânu: „Da, acum practic toate televiziunile care urmăresc cu experţii lor ce se întâmplă au spus într-un glas că câştigător este Barack Obama. Orice candidat avea nevoie de 270 de voturi electorale, care sunt un fel de voturi reprezentative pentru a fi votat un preşedinte şi se presupune că dl Obama va avea puţin peste 280, 281. [nota red.: Obama era creditat la ora 8:00 cu 301 voturi electorale]. Însă mai există un „însă”, fiindcă sunt trei state în care sunt 50 la 50 rezultatele deocamdată. Este vorba despre Florida, Virginia, unde stau eu, şi statul Colorado în care rezultatele încă nu sunt.

Surprize mari nu cred că vor fi, dar niciodată nu trebuie de spus „niciodată”. Deci, asta e doar un vot, deci, votul electoral care practic alege preşedintele. Însă mai există şi nu vot popular care acum, pentru moment, când încă nu sunt finalizate rezultatele, Romney este puţin înainte – 47 de milioane 500 de mii, şi Obama are 47 de milioane 300 de mii. Dar acestea se schimbă în fiecare minut.”

Europa Liberă: Corect. Foarte scurt, domnule Spânu, cetăţeanul moldovean ce trebuie totuşi să ştie în primul râd despre sistemul electoral american, pentru că e diferit de ce, mă rog, a practicat alegătorul moldovean atât cât a avut alegeri?

Vlad Spânu:
„În primul rând trebuie să ştim că astăzi sunt alegeri pe trei dimensiuni practic. Prima este alegerea preşedintelui, a doua dimensiune este alegerea senatorilor şi a treia – în Camera Reprezentanţilor, alegerea reprezentanţilor. Dacă vorbim în general, privind rezultatele, se menţine poziţia care a fost până acum, din 2010 încoace, când preşedintele este pe mâna democraţilor, Barack Obama, dacă se vor confirma aceste rezultate, şi Senatul va rămâne în mâinile în Partidului Democrat. Şi Camera Democraţilor a fost în mâinile Partidului republican şi aşa va rămâne. Practic, în linii foarte mari nu s-a schimbat poziţia partidelor din 2010 încoace. Dacă vă aduceţi aminte, în 2008, Partidul democrat a deţinut puterea în toate ramurile puterii, cum ar fi preşedinţie, Senat, Camera Reprezentanţilor. În 2010 Partidul republican a câştigat alegerile în Camera reprezentanţilor şi acum se menţine aceiaşi poziţie.”

Europa Liberă: Aţi spus de electori, categorie mai puţin înţeleasă poate sau cunoscută de alegătorii moldoveni. Deci, votul popular nu înseamnă încă totul pentru a fi ales?

Vlad Spânu:
„Din punct de vedere legal, votul popular nu alege preşedintele. Votul popular îi dă o legitimitate preşedintelui dacă este ales prin votul elector. Deci, fiecare stat are un număr anumit de lectori, în funcţie de numărul populaţiei, şi ei, aceşti oameni care sunt reprezentanţi ai fiecărui stat, vor decide sau vor da votul până la urmă candidatului pentru care vor vota. Ei, desigur, se uită şi la votul popular, care am fost votat în cadrul statului, şi în general ele sunt aceleaşi. Dacă statul votează în majoritate pentru un candidat, atunci şi electorii votează pentru acest candidat.”

Europa Liberă: Cursa prezidenţială care a rămas în urmă a fost foarte strânsă, eu aş spune palpitantă, foarte interesantă, pentru mine cel puţin. Cum aţi văzut-o Dvs. de la faţa locului: obişnuită? Deosebită? Surprinzătoare?

Vlad Spânu:
„Este deosebită prin sumele foarte mari care au fost cheltuite de către ambele tabere. S-a ajuns la cifre record până acum şi, de exemplu, în statele care erau 50 la 50, cum este Virginia unde locuiesc eu, sau în Florida, Ohio, sau în Colorado, sau în Visconsa ş.a.m.d. , a fost un bombardament total de anunţuri, de reclamă electorală, şi la tv, şi la radio, şi în ziare… deci, ca niciodată.”

Europa Liberă: Pe timp de criză? Cum se explică? De ce?

Vlad Spânu:
„Este o luptă acerbă pentru putere. Şi chiar dacă e criză, întotdeauna se găsesc bani, sponsori care vor plăti pentru această reclamă. Anul acesta a fost, iarăşi ceva deosebit de alte curse, însăşi candidaţii au fonduri, îşi strâng bani, şi în afară de aceasta, prin Curtea Supremă de Justiţie s-a decis ca oameni, grupuri anumite de oameni să poată crea nişte fonduri prin care să pună reclamă pentru un candidat pe care îl doresc. Deci, independent de candidaţi, au mai existat şi alte structuri care au lansat campanii electorale.”

Europa Liberă: Să fie limpede pentru moldovenii care în privinţa banilor din campaniilor electorale au o imaginaţie deosebită, să spunem aşa, banii au fost folosiţi pentru eficienţa campaniei, nu pentru altceva, cum se întâmplă prin alte părţi. Care au fost temele cheie asupra cărora s-au confruntat candidaţii şi care până la urmă poate au înclinat balanţa?

Vlad Spânu:
„Mitt Romney, Partidul Republican în general, pentru că e vorba şi despre candidaţii la Senat, şi la Camera Reprezentanţilor, au câteva puncte cheie pe care le-au promovat. Libertate individuală, crearea locurilor de muncă, susţinerea micului business care oferă aceste locuri de muncă. Partea cealaltă, Partidul Democrat, mai mult pe susţinerea oamenilor săraci, asistenţă socială. Deci, asta e partea socială mai mult şi care a influenţat.

De exemplu, Mitt Romney, la un moment dat, a spus la o întâlnire cu alegătorii că 47% din electoratul american într-un fel sau altul primesc de la Guvernul Federal diferite subsidii, ajutoare ş.a.m.d. Şi a zis că dacă se va ajunge la 50% din populaţia americană să obţină această asistenţă, practic Partidul republican îşi va lua la revedere de la putere, fiindcă toţi aceşti oameni care primesc ceva de la guvern în continuare vor dori să voteze Partidul democrat şi aceasta într-un fel este adevărat.

Şi dacă ne uităm în Europa, este clar ce se întâmplă. Şi Mitt Romney a forţat foarte mult lucrurile şi criticat a fost şi de mulţi europeni pentru că el a spus: vrem să mergem pe calea Greciei, sau vrem să ne menţinem pe scara americană, când este o economie puternică, o armată puternică, depinde statul de bunăstarea fiecărui cetăţean, nu de puterea guvernului.”

Europa Liberă: A propos, dle Spânu, alegătorii Statele Unite sunt practic împărţiţi aproape egal, unii vorbesc chiar de o scindare a SUA pe criteriul simpatiei electorale. Este ceva benefic sau mai degrabă favorabil unei confruntări exagerate în societate?

Vlad Spânu:
„Întotdeauna concurenţa de idee, ca şi concurenţa în business şi alte domenii, este o chestiune benefică. Şi cred că în lupta aceasta electorală, încă o dată, ne demonstrează că câştigă acela care are mai multe argumente, care este mai bine organizat, care îşi poate organiza electoratul. Şi eu cred că prin această luptă America se menţine ca o forţă în lume, fiindcă există concurenţă şi în domeniul businessului în domeniul politici, şi în domeniul social. Concurenţa din punctul meu de vedere este cheia succesului în orice domeniu de activitate, inclusiv în domeniul politic.”

Europa Liberă: O ţară mică, asemeni Republicii Moldova ar putea avea motive să fie suporter al unui candidat sau altul? Are ea interesul să câştige unul sau altul din ei?

Vlad Spânu:
„Eu cred că Moldova ar trebui să fie atentă la ce se întâmplă în SUA fiindcă SUA din punctul meu de vedere ar trebui să fie un partener strategic, din punctul de vedere a situaţiei în care se află Republica Moldova. Nu cred că se poate miza mult pe un sprijin în caz de un conflict, de exemplu, dar cred că pe SUA se poate de mizat. Asta din punct de vedere geostrategic, geopolitic.

Din punct de vedere economic, la fel. Businessul american pătrunde peste tot şi dacă se creează condiţii propice, eu cred că iarăşi este un avantaj pentru Republica Moldova. Eu nu cred că Republica Moldova ar putea şi ar trebui să mizeze pe un candidat anume. Cine nu ar fi la putere în SUA, este prietenul nostru.”
XS
SM
MD
LG