Linkuri accesibilitate

Un erou al timpului nostru


Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Un lucru uită domnul Dan să spună alegătorilor. De unde va lua banii pentru mirobolantele promisiuni.

Viaţa politica din Romania este considerată de analistul politic de la Munchen Neculai Constantin Munteanu, drept „colorată” prin particularităţile unora dintre politicieni. Astăzi in comentariul său săptămânal, Neculai Constantin Munteanu se opreşte la unul din miliardarii politicieni de la Bucureşti – Dan Diaconescu.

Se utilizează cretinismul ca unitate de măsură a inteligenței unor personulități publice, de la vedete de televiziune, la politicieni. Dar e greu de știut câți ar risca un verdict în cazul Dan Diaconescu, un erou al timpului nostru și contracandidatul lui Victor Ponta la viitoarele alegeri. Nimeni nu știe, în cazul lui, cît este cretinism real și cât teatru deliberat. Mistificator sau nu, omul și-a făcut un nume din mucigaiuri, bube și noroi, cu o televiziune care cultivă instincte joase și curiozități maladive ale unui public nu prea dus la școală. Și nici la biserică. A făcut și avere, mirobolantă la vedere, fără legătură cu starea jalnică a firmelor pe care le păstorește, inclusiv prin metode în marginea legii. Declarațiile de avere sunt mult mai modeste faţă de bogăția pe care o afișează ostentativ. O autoritate financiară mai energică putea demonta demult mitul reușitei sale economice. Treptat omul a devenit un fenomen. Despre el și despre reușita lui s-a scris mult. Un filozof și au sociolog au scris, alarmați, despre „fenomen” și despre „România lui Dan Diaconescu”. Este o lume care există, pe care „domnul” Dan o cultivă, vrea s-o reprezinte, s-o apere, să-i apere interesele. Și astfel s-a născut Partidul Poporului Dan Diaconescu, care a obţinut 9% din voturi la alegerile locale şi este cotat cu 14% în sondaje cu o lună înainte de scrutinul parlamentar din 9 decembrie.

Laitmotivul acțiunilor sale este poporul, aproape cu același sens utilizat și în sintagma comunistă „cu poporul și pentru popor”. Iar Dan Diaconescu vrea să-l apere, să-l repună în drepturile uzurpate de ciocoii capitalismului. Chiar și încercarea ratată de a cumpăra Oltchimul avea ca scop final poporul ce urma să fie reîmproprietărit de generozitatea domnului Dan.

Generozitatea fără frontiere este și caracteristica celor „o sută de puncte ale noii revoluții a partidului poporului”, un program electoral care cuprinde tot, de la FMI, la sabia lui Ștefan cel Mare, de la taxa pentru importuri de alimente, la izgonirea ciocoilor din fotbal. Peste România se va revărsa cornul abundenței, ca să fie bine, tot românul să prospere, cu condiția să știe dacă muieţi-s posmagii.

Partidul domnului Dan va oferi 20.000 de euro fiecărui român care deschide o afacere, va construi 200.000 de locuințe, va mări toate salariile, inclusiv în sectorul privat, pensiile și alocațiile pentru copii. Că veni vorba de copii, domnul Dan se va implica și în întinerirea de urgență a poporului! În plus, un eventual guvern PPDD va construi cu nemiluita autostrăzi, hidrocentrale, canale, porturi, aeroporturi, spitale, și le va redeschide pe cele 65 închise de ciocoi. Un lucru uită domnul Dan să spună alegătorilor. De unde va lua banii pentru mirobolantele promisiuni, mai ales că va renunța la multe taxe și impozite, dar și la împrumuturile de la FMI. Și așa, Dan Diaconescu a ajuns la nivelul maxim al incompetenței lui. Sau poate se adresează poporului care și-a irosit banii la jocul piramidal Caritas. Păcat. Era adversarul ideal pentru la fel de competentul Victor Ponta.
Previous Next

XS
SM
MD
LG