Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va prezida astăzi o ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit unui comunicat de presă Consiliul va discuta felul cum se aplică Strategia de Securitate și propria sa reformă. Va fi prima ședință a acestei structuri de la recenta vizită în Republica Moldova a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a readus în actualitate unele aspecte cotroversate ale conflictului transnistrean și ale cooperării dintre Chișinău și Moscova.

Procuratura generală va prezenta astăzi reultatele finalizării anchetei în cazul a trei foști polițiști de la Direcția Antidrog a Ministerului de Interne, învinuiți de omor.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei va expune astăzi concluziile unei acțiuni împotriva violenței pe bază de gen, o campanie care a durat peste două săptămâni.

Șefa politicii externe europene, Catherine Ashton, vizitează astăzi Georgia, după care va întreprinde un turneu prin țările din Asia centrală. Vizita la Tbilisi va fi prima făcută de un oficial european de un asemenea rang după alegerile georgiene de luna trecută, încheiate cu victoria fostei opoziții condusă de miliardarului devenit politician Bidzina Ivanișvili. Georgia este ca și Republica Moldova și alte patru foste republici sovietice membră în Parteneriatul Estic, un program de cooperare prin care Bruxelles-ul promite țărilor respective facilități în schimbul aplicării reformelor democratice.

La Bruxelles va avea loc astăzi reuniunea miniștrilor de finanțe din cele 17 țări ale zonei euro. Eurogrupul ar urma să reia discuțiile încheiate fără rezultat săptămâna trecută în privința ajutorării Greciei, țară confruntată de mai multă vreme cu pericolul falimentului.

La Doha, în emiratul Qatar din regiunea Golfului Persic, începe astăzi a 18-a sesiune a conferinței organizată de Națiunile Unite pentru a discuta schimbările climei și răspunsul comunității internaționale la acest fenomen. Dezbaterile, concentrate asupra protocolului de la Kyoto privind emisunile de subtanțe dăunătoare mediului înconjurător vor dura două săptămâni, până la 7 decembrie.

În metropola indiană Mumbai, sau Bombay vor fi comemorate astăzi victimele seriei de atacuri devastatoare ale militanților începute la 26 noiembrie 2008, care au durat aproape trei zile și s-au soldat cu moartea a 174 de oameni, inclusiv nouă agresori înarmați.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG